Lůno

66%
Lůno

Eva Green se v roli mladé ženy Rebeccy vrací do dědečkova domu na chladném anglickém pobřeží, kde před mnoha lety prožila svou první, ještě dětskou lásku. Rebecca a Tommy, kterému zůstal rošťácký úsměv, naváží přesně tam, kde se v dětství jejich cesty rozešly. Renomovaný maďarský režisér Benedek Fliegauf však nevypráví klasický příběh o „l´amour fou", ale zamýšlí se nad podobou lásky v kontextu genetické reprodukce. Když Tommy zemře při autonehodě, rozhodne se Rebecca k umělému oplodnění za pomoci klonování lidské DNA a celý svůj život pak čelí důsledkům svého kontroverzního rozhodnutí.
Milostné drama v mezinárodní koprodukci připomene slavné Milence ze severního pólu Julia Medema. Příběh osudové a zakázané lásky však režisér Fliegauf zasadil do velmi blízké budoucnosti, která mu dovolila rafinovaně využít prvky science fiction.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Fliegaufovým nepřítelem jsou slova. A kdybych to trochu zobecnil tak "děj". Jakmile předvádí nesouvislé výjevy jako v Mléčné dráze, je to víc než ok, ale jakmile by měl vyprávět ucelený příběh, tak se dostává do tak trochu slepé uličky, kde jeho nejsilnější zbraně nemohou být pořádně taseny. /// Zvlášť když samotný děj je tak banální, působí snad až nepatřičně, že o něm postavy mají potřebu mluvit. Protože tady není moc o čem. Morální, etické a lidské otázky z té modelové situace plynoucí jsou tak jasné a očividné, jak jen mohou. Ten film nemá nic pod povrchem, celý vnitřek je doslova vyhřezlý před diváka a každé dilema je viditelné na sto honů. Což nemusí být špatně a tady nutně není.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Mohla z toho být krásně zvrácená romantická sci-fi, no tvůrci se rozhodli pro romantické drama o 3 hercích a v mezích morální slušnosti. I tak ale Womb rozhodně stojí k zamyšlení.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Evropské sci-fi drama pro náročnější diváky.. Roztomilá festivalovka, která vypraví o dětské lásce, která přetrvává až do časů dospělosti.. A co začíná jako řadovka z červené knihovny se lusknutím prstu změní v všeobjímající depresi, který obzvláště funguje, když vůbec netušíte, kudy se má Lůno vydat. V očekávání další romantické dramedy, mě zavalily úzkostné pocity, které válcují ústřední hrdinku. V podání božské Evičky Green, které odhodlaně vdechuje život další komplexní a lidské představě lidskosti.. Námět je skvělý a tvůrci dokonce nastiňují jeho limity a etické otázky, ale naneštěstí tohle není ten film, kde je budou i řešit a naopak jim jde více o prokreslení vztahu ústředního dua.. Čímž si odepřeli využít svůj největší potenciál a namísto toho vás nadobro drží pod hladinou úzkosti.. Zcela zřetelně tvůrci zkouší působit umělečtějším dojmem, než na jaký má obsah anebo dokonce jejich schopnosti kapacitu a v takovém podání znamenají takové úskoky jasně nudnější pasáže.. Jako romantickou představu dětské lásky tomu chybí potřebná vášeň a jako etickými otázky nabitá představa budoucnosti zase prokreslení témat, a proto Lůno zůstává dost za svým potenciálem.. Jeden z filmů, který stojí a padá na výkonu hlavní postavy, a přitom nemusel.. 60%

Dodatečné informace

Původní název:
Womb (více)
  • Německo Lůno
  • Německo Womb
Premiéra v ČR:
18. 8. 2011
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Německo, Maďarsko, Francie, NSR
Rozpočet:
3,1 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění