2012

64%

Komentáře a recenze 52

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
6
Těch katastrofických filmů byla za ta léta natočeno tolik,že je vážně těžké přijít s něčím novým. Tvůrci můžou maximálně překvapit kvalitou digitálních efektů a mírou poškození planety. Toto je případ 2012,která pojednává o konci světa. O herce zde ani moc nejde,protože v první řadě jsou efekty. Emmerich je odborník na slovo vzatý a zde předvádí úctyhodnou destrukci,která je vizuálním orgasmem. Bohužel dějově zcela prázdné. Ve výsledku solidních 60%.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
6.5
Pěkná digitální apokalypsa. NA svou dobu jsou efekty povedené, konec samozřejmě hrdinský a přehnaný. V době vzniku filmu bylo katastrofických snímků "za Korunu nůše" a tak si toho člověk už nevážil. Dnes bych se na nějaký pěkný nový katastrofický film podíval rád. 2012 je slušný nadprůměr.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Film, který se chápe. Jízda limuzínou městem a následný let je tak over the top, že se člověk spíš směje než cítí napětí, ale Emmerich téhle destrukci přece jen (na rozdíl od takového Baye) vtiskl skutečné charisma. Když americkou hloupost, tak takto!
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Roland - mistr destrukce, patosu a zbytečných scén (cca 2/3 filmu) to letos zvládl na jedničku. Až bude konec světa, chci viset Johnu Cusackovi na zádech, protože jestli bude mít aspoň poloviční "z prdele kliku" jako v tomhle filmu, tak se není čeho bát.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Emmerich přišel s nabitým zábavným spektáklem, který byl pro něj určený na míru. Dokonce i tam kde nejvíce selhával, tedy při vedení herců, uspěl. Díky Johnu Cusackovi, Amandě Peet, Oliveru Plattovi a skvělému Woody Harrelsonovi přesvědčil nejen diváky, ale i kritiku, že v žánru katastrofického filmu pro celý svět nemá konkurenci. Promiň Michaele Bay, ale máš se pořád co učit. Díky celosvětově známé tezi, že mayský kalendář končí v roce 2012 Emmerich umně inscenuje svůj tradiční příběh o otci, který chrání svou rodinu před nebezpečím. Dokonce si občas dovolí nějakou zábavnou politickou nekorektnost, kterou by před pár lety nikdy neudělal. Roland Emmerich je vynikající filmař. Je to člověk, který se netají tím, že chce pobavit všechny a mezi ekology patří mezi nejoblíbenější filmaře. Právě on zapracovává do svých velkofilmů odvážné studie o globálním oteplování a upozorňuje na možné katastrofy. Je to brilantní organizátor, invenční technik a sečtělý člověk. Myslete na to, až si přečtete od nějakého vytočeného recenzenta, že je to německá guma.
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Guilty pleasure století. I když vlastně jen z pohledu toho, jak "reálná" katastrofická hrozba v Emmerichově podání nabývá ultimátních fantasy rozměrů. Z pohledu výpravy a režie není moc co vytknout - příběh je ukrutně svižný, zábavně využívá potenciál epického námětu tím, jak zasazuje obyčejné a bezmocné lidi do obměňujících se přírodních kolapsů, a drží celou dobu pohromadě tradičně širokou komunikativností a soustavnou prací s deadliny, které přecházejí od formování mikrodějů (únik z města, únik letadlem před vybuchující sopkou) k motivaci hlavního děje (získat potřebné informace, mapu k záchraně a prostředky k dopravení; stihnout se nalodit a včas opravit závadu, která může všechny zabít). Je to plné klišé a záchran na poslední chvíli, ale tím víc se umocňuje mohutné pomrkávání k historii žánru a tím víc nám dává film najevo, že ho vlastně nemáme brát vůbec vážně. To je mi na jednu stranu líto, protože námět si říká o hutný a napínavý zážitek, ale když je výsledek tak zábavný a v jednotlivostech nápaditý, nelze skuhrat nad výdělkem. Na 2012 se navzdory logickým lapsům podívám vždy od srdce rád, takhle formálně zvládnutý a současně uvědoměle přepálený blockbuster nevzniká každý rok..
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
9
Úchvatný film s dokonalými
  • efekty
  • tempo
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
Roland Emmerich svoje béčkové kvality nikdy nezavrhne, no bohužiaľ sa takýmto tempom ani nikam nepohne. Nehovorím, že točí zlé filmy, ale nič výnimočného, alebo svetoborného už z neho asi nedostanete. V tomto snímku som videl obrovský potenciál, ktorý to malo a keby sa nerozhodol pán režisér hrať na až moc citlivú a nezáživnú nôtu, mohol by kľudne vzniknúť jeho druhý Deň Nezávislosti. Ale na moju smolu sa tak nestalo. Dostal som iba gigantický a prehustený katastrofický blockbuster. No na druhú stranu som sa celkom bavil, a tiež to patrí k tomu lepšiemu, čo tento žáner poslednú dobu predvádza. Známka: C+
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
zo zaciatku, paradne epicke, trocha tupe ale na to sme si u emmericha zvykli... skoda ze uz ku koncu je to dost natahovane a straca to drajv (do toho ta otrasna digitalna kamera), byt to o takych 20 minut kratsie a viac epickejsie a katastrofalnejsie tak je to u mna film roka... takto je to len premarnena sanca...
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
6
Já jsem zkrátka fanda tady toho ujetého německého režiséra, který točí neustále pořád to samé, ale pokaždé mě pobaví. V případě 2012 mě asi pobavil nejvíce, protože mám tu moc, že se nad ty jeho tupé dialogy a nelogičnosti dokážu povznést a pak už se jen a jen bavím. A zde bylo u čeho se bavit. Destrukce naší Země byla dechberoucí jak po trikové stránce, tak i vizuální, a že toho bylo požehnaně. Sice jsem nebyl nadšen z obsazení Cusacka, ale nakonec mi byl sympatický, on zkrátka dokáže zahrát dobře ve všem, ale je takovej nemastnej a neslanej. Zbytek hereckého obsazení bez připomínek. I ta dlouhá stopáž mi utekla, takže já jsem absolutně spokojen.