Agora

70%
Agora

Po oscarovém snímku Hlas moře (2004) a hororovém dramatu Ti druzí (2001) s Nicole Kidman v hlavní roli zve režisér Alejandro Amenábar diváky do světa zapomenuté civilizace. AGORA je výletem do starověkého Egypta, do mýtického města Alexandrie za událostmi, které vedly k dramatickému zničení nejvýznamnější knihovny své doby. Knihovny, která je dodnes symbolem moudrosti a vzdělanosti antického světa i jeho postupného zániku. Píše se rok 391 po Kristu a Egypt se nachází pod nadvládou upadajícího římského impéria. Násilné, náboženské nepokoje pronikají ulicemi Alexandrie až za brány slavné městské knihovny. V jejích zdech zůstává uvězněna i vynikající astronomka a filozofka Hypatia (Rachel Weisz), která je i se svými věrnými stoupenci odhodlaná knihovnu bránit. Dva muži jsou ale odhadláni bojovat nejen o záchranu veškeré moudrosti antického světa, ale také o lásku krásné Hypatie. Vtipný, bohatý a privilegovaný Orestes (Oscar Isaac) a Davus (Max Minghella), mladý otrok, který se zmítá mezi tajnou láskou ke své paní a vidinou svobody, kterou by získal, kdyby se přidal k nepřátelským křesťanům… Film je inspirován skutečnými událostmi, které nebyly doposud filmově zpracovány. Monumentální výprava starodávného světa byla postavena v přístavu Ricasoli na Maltě, kde se natáčely i filmy Troja či Gladiátor. Rozpočet filmu přesáhl 50 mil. EUR. “Chtěl jsem, aby měli diváci pocit, že sledují dokument CNN o událostech z té doby. Dojem, že sledujete nejžhavější zprávy, byl základem mého přístupu. Chtěl jsem prolomit některé zažité postupy dobových filmů; nejen natáčet ve větším formátu, točit širokoúhlé záběry a použít grandiózní hudbu. AGORA je mixem strohé přesnosti a okouzlení.“ dodává režisér filmu Alejandro Amenábar.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Už jen proto, že konečně někdo natočil film o tom, že křesťanství je zlo, musím dát vysoké hodnocení. On je to navíc i působivý film sám o sobě. Nebýt strojenosti, dal bych klidně plný počet.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Amenábar pořád umí. Agora je parádní historický snímek, kterému nechybí skoro nic. Výborně natočený, výborně zahraný. Čert vem, že historická fakta si tvůrce trošku upravil k obrazu svému, důležité pro mě dnes je, že jsem se neskutečně dobře "bavil". 8/10
Matli
Matli
8 300 bodů
8
V prvé řadě mě zaujmul fakt, že na španělský film je to hodně dobře natočené (angličtina tomu jen prospěla). Rachel Weisz podává bravůrní herecký výkon a jsem rád že dostala dost prostoru ukázat jaká je vynikající astronomka a filozofka. Ne že by otázka nepokojů mezi křesťany a pohany nějak zaostávala, určit si v té době vybrat náboženství asi nebyla žádná sranda, ale režisér to zvládnul na jedničku, žádná zbytečná omáčka, člověka to hned vtáhne do děje. Jen tomu Cyrilovi jsem to moc nevěřil, nějak mi tam neseděl :-)

Dodatečné informace

Původní název:
Mists of Time (více)
  • Malta Agora
  • Malta Mists of Time
  • Malta Ágora
  • Malta Agora - Die Säulen des Himmels
  • Malta Агора
Premiéra v ČR:
22. 7. 2010
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Malta, Španělsko
Rozpočet:
70 mil. USD
Tržby:
39,04 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné