Biutiful

72%

Komentáře a recenze 26

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 372 bodů
8.5
Nádherné silné drama, které je však silně emocionálně vyčerpávající a je tak třeba mít na něj tu správnou náladu. Příběh o smrti i životě v chudé Španělské vrstvě a naprosto fenomenální výkon Javiera Bardema. Většinou hraje zaporáky, ale tady zahrál citlivého člověka, i když se pohyboval na temné straně společnosti. Povedený film.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Uxbal. Je rozvedený, stará se o své dvě děti a jednoho dne se dozví o rakovině a krátkého času svého života. A my máme možnost vidět, jak s tím naloží. Snímek plný filosofie a mouder ve spleti kruté reality daných životních situací. “Je nebezpečné věřit člověku, který má hlad.” “To je svět, ve kterém žijete, a sami jste si ho vytvořili.” Sice tu jde o jediné a tím je rodina, ale protože všechno souvisí se vším, neopomenuty nejsou ani další problematické prvky současného světa, jako je netolerance, rasismus, misogynie a s tím samozřejmě spojená imigrace, homosexualita a kupodivu v rámci Španělska i fašistická historie ve dvacátém století. A co vlastně tohle všechno má společného s Uxbalem? To prozradí snímek se svou tříhodinovou stopáží, který je svou složitostí cílený spíše do řad náročných diváků. Dokázal by se někdo vžít do situace Uxbala? Jeho dny znamenají neustálou houpačku mezi životem a smrtí. Každý den se probouzí s vědomím, že to všechno brzy skončí. Pomalu umírá s myšlenkami o věčnosti a míru, které může mít po smrti, s vědomím, že jeho blízcí zůstanou naživu. Tento příběh se pohybuje mezi tím, co je a co není žádoucí, mezi jedním a ostatními. Je to téma o naději a vykoupení se vším všudy, co život přináší. A není toho zrovna málo. Svým způsobem snímek poukazuje na to, co všechno by měl člověk udělat, aby po smrti našel duchovní mír. A protože má snímek na svědomí Alejandro González Iñárritu, o žádnou zábavu tu rozhodně nejde.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Ano, je to výborně natočené, ale proč ta nekonečná deprese bez východiska a jiného významu, než být depresivní? Proč bych se na to měl koukat? Nebo kdokoli? Sledování lidského utrpení je to skutečně slastné, ale nechápu jeho význam.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
8
Opět výborná depka, i když scénář je malinko podřízen kalkulaci. Kdo má rád Babel, 21 gramů, či Amores Peros, nebude asi zklamán, ikdyž se jedná o sociální téma podpořené kalkulovanou tragikou, osudovostí. Bardem vynikající a vyhublý.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 110 bodů
6
Iňárritu už zjevně neví coby. Každá scéna je vypiplaná a vlastně sama o sobě působivá. Ale celek by mohl trvat 90 minut i tři hodiny, nehrálo by to roli. Těžko určit, jestli tu jde víc o sociální portrét bídy, napínavý příběh o jednom člověku, nebo apartní snaha vnést do každodennosti trochu mystiky. Biutiful neobstoji nakonec ani v jednom. Málokdy se vidí takové mrhání talentem.
frantisek-navorka
2 702 bodů
8
Po takových filmech mám vždycky o dost lepší život.
harry456
harry456
2 437 bodů
6.5
Javier Bardem byl opět perfektní.
salisbury
salisbury
1 101 bodů
9
Film okořeněný neutuchající smuteční orgií trvající přes dvě hodiny času neradostného. Javier Bardem je hlavním tahounem příběhu bez špetky radosti, kde exceluje v říši depresivního smutku svou hereckou dokonalostí, která nezná mezí. Film se hodí do klubu náročného diváka.
Profilová fotka
Smazaný uživatel
764 bodů
9.5
Podle mě nejzdařilejší a také nejhlubší film od Iňarritua.V lecčems možná upomene Tarkovského Oběť. Obětí se bohužel stali i diváci kina Aero, kde měl před filmem "lektorský" předkec jakýsi student - patrně filmové vědy - který divákům hned vlepil svou interpretaci filmu, dost zavádějící, mimochodem, a co nejhůř - celý ten jeho blábol by mohl být definicí fenoménu "spoiler". Vše ve stylu - my, znalí filmu,vám teď řekneme, jak to celé Iňarritu myslel, jak to funguje, co co znamená. Skuteční filmoví lektoři by z takového úvodu museli dostat psotník, doufám, že si to příště tak skvělé kino jakým Aero je, pohlídá. Naštěstí - a to podtrhuji - ten film je tak mimořádný a sugestivní, že nějakých pár vět ambiciózního nedouka na začátku ho nemohlo pokazit. Odcházel jsem z kina s mimořádným prožitkem a film ve mně vibruje dál (známka kvality!)