Za zavřenými dveřmi

63%
Za zavřenými dveřmi

Úspěšná spisovatelka Magda si do svého elegantního domu najme jako hospodyni postarší sousedku Emerenc Sherdásovou. Na rozdíl od svého manžela je ochotná přehlížet ženino podivínské chování: límečky bez poskvrnky a úbělové ubrusy jí dovolují ignorovat otázky, které Emerenc vyvolává svou tajnůstkářskou existencí. Proč se bojí bouřky a tak úzkostlivě dbá o pořádek? Proč žije tak osamělým životem? A co vlastně skrývá ve své minulosti, do níž odmítá pootevřít dveře i ženě, která je jí nejblíž – své zaměstnavatelce, jejíž spisovatelskou fantazii stále víc provokuje? István Szabó natočil virtuózně inscenované psychologické drama podle románu své krajanky Magdy Szabóové (s níž ho neváže příbuzenský svazek). Výjimečnou hereckou příležitost ve stylovém snímku, který se odehrává v 60. letech, dostaly britská herečka Helen Mirrenová a její německá kolegyně Martina Gedecková. (MFF Karlovy Vary)




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
Výborný filmový přepis Istvána Szabó autobiografického románu jeho jmenovkyně, spisovatelky Magdy Szabó (1917-2007) s názvem Az ajtó (1987, česky Dveře, 2004). Herecký koncert Helen Mirren v hlavní roli předčí její oscarovou roli ve filmu Královna - je oslavou osobní integrity a pevného charakteru osamělé ženy, pohrdající oficiálními autoritami - církví i tehdy všemocnou komunistickou stranou. Osud jí nedopřál naplnit roli matky a partnerky, tak svou potřebu milovat a starat se přesune na starého psa a tlupu koček, kterou chrání ve svém domě jako v pevnosti. Když stařena onemocní, nedokáže její přítelkyně spisovatelka upřednostnit ochranu nedotknutelnosti jejího obydlí svou autoritou před svými osobními zájmy a odjede. Pod pochybnou záminkou "záchrany života" jsou dveře domu staré ženy přes její odpor rozbity a domácnost zničena. Když nakonec do vztahu dvou silných, ale velmi povahově odlišných žen pronikne lež (byť milosrdná), stará "vědma" vědomě rezignuje na boj o život a své přítelkyni zanechá těžké morální dilema s připomenutím, že vždy máme možnost volby; je na nás, jakou cestu si vybereme a jak si tuto volbu srovnáme se svým svědomím. Sociální drama z komunistického Maďarska šedesátých let 20. století Stojí za to vidět nejen pro výkon Helen Mirrenové.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
6
Bezpochyby máme všichni nějaká svá tajemství, která chceme stůj co stůj skrývat před ostatními. U nevrlé a uzavřené postarší ženy Emerenc, je něco takového potřeba brát přímo doslova. Do svého domu a do nitra svého života nepustí prostě nikoho. O její minulosti, a vůbec co je vlastně zač, tak neví nikdo vůbec nic. To se však pomaloučku začne měnit ode dne, kdy nastoupí jako služebna k bohaté mladé spisovatelce Magdě. Počáteční nedůvěra se záhy změní k pomalému přibližování, odkrývající minulost jakou snad nikdo ani nečekal. Režisér István Szabó je prezentován jako výborný režisér na takovéto příběhy lidských osudů, ale tady se bohužel nějak utnul. Rozvíjející se chemie mezi oběma ženami v rámci hmatatelného vztahu a jeho vývoje se nějak ve své snaze rozplývá do ztracena. Prostě to nějak nefunguje jak by mělo. Dalo by se to přisuzovat také herečkám, které své role neuchopili správně, což by bylo na takové silné herecké osobnosti až podivné, ale chyba může být také ve scénáři, který nedosahuje žádaných kvalit literární předlohy. Patřičná úzkost filmového příběhu nezanechává žádný citový podíl v rámci porozumění. Poetiku, citový přesah, či artový podíl není potřeba na tomto počinu hledat. Nic takového tu dosaženo není. Dramatizace? No to už vůbec ne. O poklidné vyprávění se však také nejedná. Vzniku přílišného patosu nic nezabránilo. Snímek má svůj potenciál k zamyšlení. Ucelený dojem o hlavní postavě přináší, ale jako celek to prostě nedopadlo tak jak mělo. Hluboký divácký dojem bohužel nezanechá.

Dodatečné informace

Původní název:
Utas és holdvilág (více)
  • NSR Za zavřenými dveřmi
  • NSR Utas és holdvilág
  • NSR The Door
Země původu:
NSR, Maďarsko, Itálie
Čeština:
Za zavřenými dveřmi je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění