Marketa Lazarová

82%
Marketa Lazarová
Proslulá historická balada Františka Vláčila dodnes fascinuje zemitostí, s jakou je postižen život ve středověku. Titulní hrdinkou je ctná dívka, předurčená klášteru, ale přinucená stát se milenkou násilnického mladíka. Brutální boje i bizarní postavičky ploužící zdivočelou zemí jsou postiženy s mimořádnou výmluvností i obrazovou podmanivostí. Režisér chystal tento podmanivý projekt několik let, nachystal si podrobně rozkreslené koncepty záběrů, pečlivě studoval dobové reálie, oblečení způsob bydlení. Snažil se co nejvěrohodněji postihnout mentalitu středověkého člověka ( ale zase ne natolik, aby poslavy nechal rozmlouvat staročeštinou ). Ve snaze zachytit jakoby v průřezu celé společenské spektrum do příběhu ještě zařadil výjevy odehrávající se na královském dvoře, ale ty již nemohl realizovat. Jednak by výsledná délka příběhu kvůli tomu přesáhla únosnou projekční dobu, jednak by se ještě o mnoho zvýšily finanční náklady - ostatně i tak Markéta Lazarová zůstává nejdražším filmem 60. let.



Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Film je perfektně zpracovyný, atmosféra krutého střdověku na mě doslova dýchala a téměř jsem cítil, že tam jsem. Cítil jsem štípání mrazu a marnost té doby. Dějově je pro mě ale Markéta Lazarová spíše průměrným filmem. Celkově mi z toho vychází 70%..
Fingon
16 886 bodů
10
Naprosto netypycky odprezentovaný film, na který je opravdu nutno mít náladu.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Film, který rozhodně není pro všechny a dostatečného ocenění z řad široké veřejnosti se asi nikdy nedočká. I mně působil poeticky pojatý příběh trochu problémy, ale pokud se podívám na všechno ostatní- na detailní režii, krásnou výpravu, herce (úžasný Kemr) a hlavně neskutečnou atmosféru zlého středověku podbarvenou fantastickou hudbou- nezbývá mi než udělit tomuto klenotu plné hodnocení. Je třeba respektovat osobitý Vančurův přístup, který zde František Vláčil dokonale vystihl a přivedl na svět legendární snímek, jaký nemá v historii Československa obdoby..


Dodatečné informace

Původní název:
Marketa Lazarová (více)
  • Československo Marketa Lazarová
  • Československo マルケータ・ラザロヴァー
  • Československo Małgorzata, córka Łazarza
  • Československo Marketa Lazarova
Premiéra v ČR:
6. 10. 1967
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch