„Marečku, podejte mi pero!“

86%
„Marečku, podejte mi pero!“
Jiří Kroupa, mistr v továrně na zemědělské stroje, by mohl povýšit - musel by ovšem vystudovat večerní průmyslovku. Pan Kroupa se tomu vehementně brání, nakonec však podlehne naléhání členů dílenského výboru a na školu se dá zapsat. Stejný vzdělávací ústav navštěvuje i jeho syn, přes den dokonce sedává v téže lavici. Náhle se ukazuje, že tatínek má mnohem horší prospěch než jeho ratolest. Dokáže si rodič napravit reputaci a obstát před profesory i spolužáky?



Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9
Geniální trio zasedlo k jednomu stolu a díky tomu vznikla jedna z nejlepších českých komedií. Scénáře se zhostili mistři v oboru Ladislav Smoljak se Zdeňkem Svěrákem a na filmu jde to znát v každé scéně. Humor je inteligentní a film nabízí řadu skvěle napsaných postav,která za ta léta zlidověli (viz. Hujer). Oldřich Lipský na režisérské stoličce filmu dodává snímku velmi dobré tempo a skvěle pracuje s herci. Naprostá spokojenost.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Už jenom proto, jak trapně ten film odsuzuje bývalý ministr financí Klaus, stojí za to ho vidět. A ocenit - a taky se bavit, je čím. Pro mladší ročníky: takhle dřív vypadala tzv. "večerní škola" pro rezervní, především dělnické kádry (a bohužel se dala podobně vystudovat i škola vysoká). Otec a syn Schmitzerovi (Jiří Sovák hrál celý život pod pseudonymem, jeho syn pod svým vlastním jménem), Václav Lohniský (Hujer) a Iva Janžurová ve vrcholné formě. Lze vidět kdykoliv znovu ("Hujere, jděte si po svejch!" "Hujer, metelesku blesku!"). Pro VitvarJane: Už ve filmu vysvětluje profesor češtiny Hrbolek, že není "hrdobec", ale hrdobce = hrdý člověk (okasionalismus; viz Neruda - Jak lvové bijem o mříže in Písně kosmické).
Pete69
Pete69
29 851 bodů
10
Kromě Pelíšků pro mě další 100% komedie. V práci není dne, kdybychom nepronesli hlášku z tohoto filmu. " To mi poradil Hora, tan blbec" :) Duo Sovák, Kemr v jedné lavici.. Svěrák, Smoljak .. co k tomuto klenotu Českého filmu ještě více dodat. Balzám na duši..

Dodatečné informace

Původní název:
„Marečku, podejte mi pero!“ (více)
  • Československo „Marečku, podejte mi pero!“
  • Československo Marecek, Pass Me the Pen!
  • Československo Marečku, podejte mi pero!
Premiéra v ČR:
1. 10. 1976
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
„Marečku, podejte mi pero!“ je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch