Malá mořská víla

69%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Tato pohádka je opravdu nečeská, ale podívat se na ní bez následků dá. Zpracování mě ale moc nenadchlo. Nelíbí se mi kostýmy, masky, celé je to přebarvené, přitom smutné až depresivní... Zvláštní pohádka, která děti úplně nepotěší a je spíše pro větší publikum - 60%.
Fingon
16 886 bodů
8
Malou mořskou vílu jsem viděl jako dítě a vzbudila ve mně velký odpor. Teprve až jako dospělý jsem ji dokázal docenit. Fascinující film, který nemá obdoby ani v československé, ani světové produkci (minimálně v rámci žánru). Ať už jde o Liškovu hudbu, kostýmy (především účesy mořských lidí)... jen to prostě není moc pro děti. Ovšem má,ani ne čtyřletá, dcera, která na Arielle nedá ani dopustit, říkala, že se jí to líbilo, tak nevím...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Ok., uznávám, že tohle není typická česká pohádka. Ostatně autor je Andersen, takže trocha té severské krutosti je tu jasně daná a vzhledem k tomu, že je to koprodukce s Mosfilmem, tak ani Sověto nejsou žádná ořezávátka. Mě se ale tenhle film skutečně dost líbí, protože v sobě spojuje skvělý scénář Oty Hofmana, geniální kameru Jaroslava Kučery, hudbu Zdeňka Lišky, krásné sestry Šafránkovy a Mirce to opravdu sluší a také pana profesora Lukavského jako mentora jak má být. Pochopitelně nad vším ční bedlivá režie naprosto nedoceněného Karla Kachyni. Mě je úplně jedno, jestli si někdo vylívá nějakou osobní zášť nad tvůrci, tento film je zkrátka super.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Pustili jsme si na druhý svátek vánoční na Joj family, protože "O zakletém králi a odvážném Martinovi" na ČT1 se nedalo sledovat. To uznal i přítel. Je to zajímavá pohádka, zajímavě natočená, a velmi vtipné bylo obsadit do ní obě sestry Šafránkovy, kdy jedna je větší krasavice než druhá. Já mám Andersenovy pohádky velice ráda, dýchají na mne odmala zvláštním kouzlem, zvláštní atmosférou a pokud jsou dobře natočené, tak bezva!!! Samozřejmě to není pro děti předškolního či raného školního věku! "První kámen bílý s její dlaní srůstá, druhý kámen rudý, zamyká jí ústa, třetí kámen černý, ten jí v srdci zůstal...A v tom třetím kameni sama navždy zkamení..." Jak je to křehké! A k tomu hudba Zdeňka Lišky! No bylo to prostě příjemné osvěžení od těch všech vánočních blbin a Radovan Lukavský jako vládce podmořské říše byl úžasný, důstojný, no prostě jak má být!
kawa
3 388 bodů
6
Dlouhý film s prapodivnou hudbou, kde cíl příběhu se nakonec vytratí.
zuz
zuz
395 bodů
1
Hrůza.Neříkám ,že je to špatně zpracované,ale přijde mi na způsob spíše jako tragédie.Dávám přednost veselým pohádkám.Po náročném dnu nebo o svátcích radši zvolím veselý pohádkový příběh než něco takového smutného.Je to samozřejmě můj názor ,ale tohle prostě není můj šálek kávy.
Alienka2014
Alienka2014
364 bodů
10
S kawa nemohu vůbec souhlasit. Ano, jsem asi dost ovlivněná tím, že tato pohádka mě doprovázala celým mým dětstvím, nicméně je to má nejoblíbenější. Skvěle zahráno, krásně vykresleno magické prostředí podvodního království...a hudba, ta mi přijde perfektní!!! Navíc příběh přestože je fantazijní, stojí nohama na zemi. Závěr nebyl znásilněn happíkem za každou cenu. Obě sestřičky Šafránkové podle mě v tomto díle zazářily a já se na tento kousek pokaždé znovu ráda podívám....
  • krásný, romantický příběh
  • skvělé obsazení
  • atmosféra díky hudebnímu podkresu
  • nemusí být šálek čaje každého