Magická hlubina

76%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Snímek o překonávání lidských limitů za cenu nejvyšší. Rivalitu a přátelství zároveň se podařilo dvojicí Jean Reno, Jean-Marc Barr přenést na diváka opravdu skvěle. Film lahodí i oku a nevyhnutelný, i když předvídatelný konec je povedený a silný. 70%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Příběh o rivalitě dvou kamarádů z dětství, nyní světově proslulých potápěčů ve snaze překonat rekord jeden druhého v hloubce potápění. Snímek vyvolávající fascinaci moře s kladem magických obrazů v klidné meditaci o zdánlivě nekonečné rozlehlosti Tichého oceánu v opojení konce existenčních rysů, podpořené ikonickým soundtrackem. K lepšímu diváckému uchopení jsou použity delfíni, z nichž ta nejcitovější scéna je na samém konci celého dějství. Luc Besson tímto zachytil pocit života postav a jejich lásce k mořskému světu. Jedná se o film, který vyjadřuje stav mysli v dokonalé symbióze s časem prostřednictvím šílené snahy o existenci v hlubinách oceánu na úkor konvenčního životního smyslu. Je to v podstatě o psychologii a postavení člověka a tak záleží jen na divácích, jestli dokáží soucítit s takovými lidmi. Je to ryzí příběh charakteru potápěčských nadšenců interpretující až s odzbrojující přirozeností, který ve své fascinující podobě bere dech i dnes.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Myšlenka ohromná. Zpracování velice zajímavé. A výsledný dojem? To je velice těžké vyjádřit, i s hodnocením jsem měl tentokrát velké problémy. Besson má velmi osobitý styl, dokáže udělat z komorního lidského příběhu strhující a poutavou podívanou, jak to předvedl třeba v Leonovi nebo Brutální Nikitě. Tohle je ale opravdu úplně jiný film, u kterého záleží hlavně na povaze a toleranci diváka. Vždyť každý asi zareaguje odlišně na příběh o soupeření dvou dávných přátel, který je po celou dobu veden ve velmi pomalém tempu, který postrádá jakékoli speciální efekty a všechno hraje vlastně jen na city. Besson do toho ale vložil celé své filmařské srdce, což se na výsledku přeci jen podepsalo. Neopakovatelný závěr je pak krásným podpisem nad tímto malým, ale zároveň obrovským filmem.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Tenhle film jako by vůbec nestárnul a možná pro svůj svěží humor, možná pro to skvělé herecké obsazení, které sedí každým coulem. Co ale s tohoto snímku cítím, je hledání magické hlubiny v člověku, té hloubky v nás samých, bez které jakákoliv snaha o vnější naplnění se mění znovu a znovu ve flustraci. Děkuji Lucu Bessonovi za hluboký mystický zážitek.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 385 bodů
10
Melancholie, zábava a potápění... Co víc si přát?
evismaior
evismaior
4 254 bodů
8
Inspirováno skutečnými postavami Enzo Maiorcy (který se kdysi od filmu distancoval, žije dodnes a je mu 85) - toho hraje legrační Jean Reno - a Jacquese Mayola (který spolupracoval na scénáři a v roce 2001 spáchal sebevraždu) - toho hraje roztomilý Jean-Marc Barr. Zajímavé je, že se ve filmu pochybuje o fyzických možnostech člověka potápět se do hloubek pod 100 metrů, dnešní rekordy v případě ve filmu zobrazené metody potápění jsou přitom i přes 200 metrů. Miluju tu atmosféru, kdy se postavy nepotápějí jen do tichého, tmavého, cizího a přesto jim tak drahého světa, ale i do hloubek vlastního nitra.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
10
Pro mě jeden z nejlepších filmů, i když to může být jen osobní záležitost, osobní pocit, osobní příběh...
bidlobox
3 802 bodů
8
Vesmírná odysea mořských hlubin.
miza
miza
2 336 bodů
7.5
Pohled do hloubek moří a hloubek osudů....
Siddharta
Siddharta
1 768 bodů
9.5
Kam až nás ten život baví....