Krycí jméno Donnie Brasco

76%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Krycí jméno Donnie Brasco je až moc velká sázka na jistotu a snad i proto nemůžu jít s hodnocením výš. Mafiánské filmy mám ve velké oblibě a hlavně když jsou podpořeny faktem, že se jedná o skutečnou událost. Obsazení v čele s Deppem a Pacinem prostě nemohlo zklamat, ale i všechny vedlejší role zazářily. Newell byl ve své práci precizní a přesně věděl co chce točit. Výborný film.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Al Pacino a Johnny Depp v krimi gangsterce.. sedí jim to skvěle. Tento žánr mám hodně rád a tak má vždy u mě automaticky nějaký ten bodík navíc už předem. Je to celkem poklidná gangsterka, i když pár přestřelek a krvavých scén se najde.. Hlavní hrdinové vynikají nade všemi, je to podle pravdy, což diváka lépe vtáhne do děje.. moc pěkný kousek.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Mafiánská tématika je blízká a byla prakticky vždy filmovaná lidmi, kteří jsou italského původu a kteří jsou v Hollywoodu pojmem. Esy v tomto mafiánském oboru jsou samozřejmě Francis Ford Coppola (trilogie Kmotr), Martin Scorsese (Mafiáni) nebo Brian de Palma (Zjizvená tvář, Carlittova cesta). Mike Newell je režisér z Velké Británie a jeho nejznámějším projektem před Brascem byla romantická komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb s Hugh Grantem. To ovšem neznamená, že Donnie Brasco je špatný film. Naopak. Brasco je skvělý film s tradičně vynikajícím Al Pacinem, kterému více než dobře sekunduje Johnny Depp. Uvidíte v něm vše, co byste od tohoto druhu filmu čekali - vraždy, přátelství, násilí a tradiční vzestup a pád gangsterů. Je až s podivem, jak všechny tyhle klasické gangsterky fungují i po letech. Donnie Brasco je toho dokonalým příkladem.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
8
Téma tzv. mafianánských filmů je kapitola sama o sobě. Mimořádně poutavé zobrazení lidí za zákonem, kteří fascinují společnost už od počátků filmografie. Inu on sám Al Pacino by mohl povídat, když ve svém životopise jich sčítá opravdu pěknou řádku, mezi něž jistě patří i ty nejlepší. U tohohle snímku se mi jako první vybaví i celkem povedená parodizace v Simpsonech, nicméně nakonec docházím dojmu, že se výrazně rozcházejí v myšlence příběhu. Johnny Depp je fenomenální herec a právě filmy, kde není schovaný pod dávkou make-upu a jen hraje tyhle čisté pózy, asi nakonec řadím k těm jeho opravdu nejlepším. Je trošku otázkou oč snímku nakonec tak nějak jde. Jelikož správně by takové téma mělo gradovat do bodu, kdy se pod naším inkognito týpkem stahuje smyčka, a on tak musí jednat víc a víczbrkleji. Toho se tady ale úplně nedočkáme, jelikož příběh v závěru až snad vyšumí kamsi do prázdna. Přijde mi to jako jeden z těch filmů, kde je potřeba si řadu věcí trošku domyslet. A tak ale největší předností zůstavá efekt náročné práce na vlastní rodinu, který asi dopadá v největším měřítku, ale ani tady to není dotažené. Mohlo to být opravdu o kus lepší, kdyby to nakonec dostalo ještě půlhodinu. Právě to asi bude důvod proč snímek nedohnal svoje "velikány". Ovšem dnes už kultovní gangsterské prvky přehrává s takovou lehkostí, že by se za ně nestidil ani Martin Scorsese. Nevím jestli nakonec ale Donnie Špekoun neměl větší dopad. 75%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Skvěle obsazený snímek, který se krom herců může opřít i o skvělý scénář a hutnou atmosféru. Bohužel je film tak precizní ve všech ohledech, že nemá prakticky nabídnout nic, co jsme neviděli jinde. Proto jen těch 80% .
Renfield
Renfield
2 582 bodů
8.5
Bude to nějakých dvacet let, co jsem Donnieho viděl naposled. Teď jsem se k němu konečně zase dostal a překvapilo mě, že si z tak zajímavého filmu pamatuji především (a s lehkou nadsázkou) Deppův knír a Pacinovu červenou teplákovku! Mike Newell si jde vlastní cestou, nesnaží se kopírovat Scorseseho, za to co se kvality týče, Donnie mezi jeho opusy pěkně zapadá. Děj nabízí velmi zajímavý pohled do hierarchie mafie, soustředí se spíše na její spodní patra a řekněme drobnější kšeftíky. Krom hierarchie zaujmou i různé zvyky, rituály a jedinečná mluva... je to vlastně uzavřená skupina, tvořící svůj stát. Nakonec i to je tu znát, rozdíly se světem "venku", především snad díky postavě Donnieho. Ten si prochází velkou proměnou, na jejímž konci už není jisté, kdo, nebo co je ta opravdová rodina. Johnny Depp je v jeho roli výborný, celá linie s manželkou je velmi zajímavá a snad i trochu odlehčená scénou u manželského poradce. Velmi netradiční roli jednoho ze spodních mafiánů, který je navíc často v problémech, si zahrál Al Pacino. Tentokrát žádný neohrožený vůdce, ale jeho pravý opak, Leftyho mi bylo občas až líto. Fajn je i Michael Madsen, který je tu právě tím vůdcem, tedy menším, než si myslí. Divím se a snad je to i škoda, že Mike Newell už žádný mafiánský film nenatočil. Donnie Brasco je totiž i co se atmosféry týče fantastický, hodně ji taktéž dopomáhá použitá hudba, noční ulice, ale například i nádherná auta... vlastně stále se někam jezdí. Navíc taková sklepní scéna a následující dění, to je něco dokonalého!
Edward
Edward
2 481 bodů
8
8/10
jirikzaboj
jirikzaboj
1 628 bodů
10
Komornější mafiánský příběh, přesto podle reálných událostí a proto to vlastně zní velkolepě. Pomalejší tempo, pomalé seznamování postav a tak nějak prožívání běžných dnů s druhořadými gangstery v New Yorku. Na opačné straně FBI, která započne operaci jménem DON Brasco v hlavní úloze J. Pistona, kterého úžasné ztvárnil Johny Depp a je to jedna z mých osobně nejoblíbenějších rolí, kterou kdy zahrál. Skromný, bez výrazu a ve správný moment to podává přesně tak autenticky, jak bych si to představoval. Al Pacino má nezvyklou roli a to sice podpůrného mafiána, který čeká celý život na své zásluhy. Vy mu to dokonce přejete, protože ukazuje svou lidskou a emoční stránku. Vidíte v něm milujícího manžela, otce a především nejlepšího přítele, který sice nic nemá. Ale kdyby měl, tak by vás v tom nenechal a bylo pro mě vskutku boží tohle všechno vidět právě v podání Pacina, který má většinou nadřazené role. Proto hlavně finále bylo natočeno tak, abychom si ujasnili rozdíl mezi dobrem a zlem a nenechalo nás to chladnými.