Krvavý příliv

67%
Krvavý příliv

Ruská ultranacionalistická frakce začíná vážně ohrožovat světový mír. Je vyhlášen stupeň nejvyšší pohotovosti a z americké námořní základny vyplouvá ponorka Alabama, jejíž jaderný potenciál může snadno rozpoutat třetí světovou válku. Do východního Pacifiku ji vede zkušený voják kapitán Ramsey, který nikdy nepochybuje a prvním příkazu a jde do akce, jakmile mí seznam označených cílů. Rozhodování na nejničivějším válečném stroji má ale své pojistky a nový muž na palubě, velící důstojník Hunter, bere své povinnosti i pravomoci velice vážně. Ve chvíli, kdy je přerušeno spojení s velícím střediskem a není možné ověřit příkaz k odpálení jaderných střel, přebírá vedení. Začíná boj o kapitánský můstek, kde se rozhoduje o rozpoutání jaderného holocaustu, z něhož není návratu. Zatímco kolem Alabamy sviští ruská torpéda, na její palubě propuká vzpoura.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Ponorkové drama mají vždy svá určitá specifika, která drží napětí a divácký zájem od začátku do konce. Tento snímek Tonyho Scotta není výjimkou. Dokonce se dá i říct, že je to jeden z těch nejlepších. Po všech směrech funguje a po divácké stránce zanechává úžasný filmový zážitek. Patrioticky nažhavený scénář doby studené války snad už nepřekvapí. Tímto faktem námět sice trošku vyznívá staromódně, ale funkčnost je oslnivá hlavně díky dobře uspořádaným postavám. Denzel Washington, Gene Hackman a konflikt mezi nimi, jaký nemá obdoby. Prezentovaná mocenská bitva o kontrolu jaderné ponorky, spojená s téměř katastrofickým dopadem, doslova předčí očekávání. Je to zajímavá a dobře zpracovaná bitva, už od prvního setkání daných aktérů. Věrnostní aspekt filmu hodně přidává na intenzitě. Dojde to tak daleko, že ani divák v podstatě neví, na čí stranu se postavit. A když se nad celým tím příběhem zamyslíme, čert ví jestli se zrovna teď něco podobného někde neodehrává.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Jeden z mých top devadesátkových zážitků. Nervózní souboj Hackman x Washington, to napětí po celé dvě hodiny je na tom malém prostoru fakt šílené (respect Tony!!) , hodně to připomíná vizuálem v první třetině Skálu (Bruckheimer), i díky tomu že Zimmer tenhle soundtrack skoro kompletně ve slavné Skále vykradl. Fakt parádní zážitek i teď po letech, škoda že tak dobré thrillery kdysi vznikaly dost často, díky tomu jich spousta docela "zapadlo". Natočit někdo něco takového dneska, tak je to thriller roku.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
V roce 1995 se po delší absenci vrátilo do vrcholného filmového byznysu duo Don Simpson a Jerry Bruckheimer. Jejich prvním filmem je Krvavý příliv (Crimson Tide, 1995) a jejich první volbou na režiséra je Tony Scott. Scott k filmu přistupuje jako řemeslník. Vezme průměrný scénář a nechá ho zkontrolovat Tarantinem. Ten do filmu dopíše pár sprosťáren a upraví dialogy. Klíčové momenty pak nechá přepsat dalším mistrům slova Stevenu Zailianovi a Robertu Towneovi. Scott také poprvé angažuje Denzela Washingtona, se kterým najde společnou řeč. Krvavý příliv se stal megahitem.

Dodatečné informace

Původní název:
Crimson Tide (více)
  • USA Krvavý příliv
  • USA Crimson Tide
Premiéra v ČR:
5. 10. 1995
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Krvavý příliv je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch