Král Šumavy

77%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Propaganda jako blázen, ale odhlédnu-li od toho, jedná se na tu dobu o dobře zpracovaný film založený na skutečné události ( i když dobou, v které byl natočen dosti pokroucený ) Skvělé herecké obsazení, napětí a celkem realistické zpracování pošumaví v době železné opony.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
6
Dobře natočený špatný film. Nebezpečný právě v té kvalitě. I když za mě spíš "objektivně" dobře, než že by mě nějak strhnul a vtáhnul.
p.a.douch
p.a.douch
8 362 bodů
8
Co k tomuhle napsat? Komoušská agitka non plus ultra (no asi by to i něco přebilo). Při premiéře se ovšem píše rok 1959, takže to vynechám. Herecký obsazení perfektní, předvedené výkony taky (ta Švorcová nebyla tak hrozná herečka). Kachyňa není špatný režisér a dovést zde přítomné herce k dobrým výkonům nemohl být tak velký problém.
  • casting
  • scénář
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
6
Technicky i herecky brilantní, ale ta osobitá interpretace historických faktů uráží mou inteligenci. Pokud bych se odklonil od politického pozadí, možná bych se k vyššímu hodnocení přiklonil, ale na to nemám (upřímně) žaludek...
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
Karel Kachyňa natočil na konci problematických padesátých let bravurní krimi drama ("komunistický noir"), z něhož mě vždycky, když jsem ho viděla, mrazilo. Ta atmosféra, mlha, močály, skvělý Radovan Lukavský, Vladimír Menšík, ... Také Jiří Vala nebo Jaroslav Marvan jsou ozdobami tohoto filmu. A musím říct, že Jiřina Švorcová mi tam nejen nikdy nevadila, ale dokonce se mi tam i velice líbila! Je to film, který nezestárnul a pořád je možno ho vidět. Je to jeden z nejdobrodružnějších filmů, které znám. Nápaditá je "rozpohybovaná kamera" Josefa Illíka.
Pas
Pas
6 225 bodů
8.5
Řemeslně skvěle zpracovaná propaganda na téma příslušníkú SNB sloužících na hranici. Karel Kachyňa ve filmu propojil prvky krimi i mystery.Samozřejmě viděno optikou doby vzniku tohoto snímku.Podmanivý vizuál situovaný do šumavských hvozdů a umocněný dramatickou hudbou je i dnes vcelku nevšedním zážitkem.Příběh skutečného Krále Šumavy, protože tento člověk opravdu existoval ( Josef Hasil) by si v dnešní době zasloužil své věrohodné a pokud možno pravdivé zpracování. Je docela ostuda, že tohle téma nikdo ze scénaristů a režisérů nezvedl.Proč tomu tak je můžeme jenom spekulovat.Třeba je to jen tím, že dnešní tvůrci zdaleka nedosahují takových uměleckých kvalit jako jejich předchůdci.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
8.5
Myslím, že Kachyňův velmi zdařilý kousek....
kubas369
4 086 bodů
8
Zajimavý děj, výborní herci a dobré zpracování. Bohuže film poplatný své době vzniku.
miza
miza
2 336 bodů
8
Ten zvuk elektrických drátů ten je tak ucvatný že jsem se poprvé v kině bál.Jinak jsme drželi ruce pohraničníkům.Ale to byla jiná doba než-li dnes.