Krakatit

78%
Krakatit
Krakatit je název pro třaskavinu s nepředstavitelně ničivým účinkem. Sám její vynálezce, inženýr Prokop, se jí zalekne, avšak pro mnohé jiné představuje vytoužený nástroj absolutní moci. Ve stejnojmenném románu Karla Čapka, vydaném roku 1924, byly Prokopovy pokusy a jejich následky čistě autorovou vizí. Proti tomu filmová adaptace, jež vznikla nedlouho po druhé světové válce a útocích na Hirošimu a Nagasaki, zčásti zjevně reflektuje skutečné události. Mimo naléhavý morální apel dodnes strhuje svou delirickou atmosférou a vizuální vynalézavostí v reálných exteriérech i fantastických kulisách. Otakar Vávra se ke stejné látce vrátil v období normalizace. Roku 1980 byla uvedena pod názvem Temné slunce jeho volná adaptace Krakatitu, tentokrát s patrnými vazbami na kontext studené války. Zdaleka však nedosáhla působivosti ani popularity starší verze. (Národní filmový archiv)



xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Jako režijní exhibice dobré, ale i přes tu přeplácanost to na mě nepůsobilo ani trochu intenzivně nebo naléhavě, pořád jen vávrovsky adekvátně.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Čapkův vizionářský román má v sobě ohromný potenciál, který Vávra těsně po válce přetavil celkem úspěšně v psychologické, lehce snové drama s (pro mě perkektním) Hogerem. Chytrým tahem bylo i obsazení nepříliš známých tváří do zásadních rolí (Linkers a hlavně božská Florence Marly!). 7/10
Fingon
16 886 bodů
8
Začátek naprosto famózní, ale zbytek filmu poněkud pokulhává.

Dodatečné informace

Původní název:
Krakatit (více)
  • Československo Krakatit
Premiéra v ČR:
9. 4. 1948
Distributor:
Národní filmový archiv
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch