Krakatit

78%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Jako režijní exhibice dobré, ale i přes tu přeplácanost to na mě nepůsobilo ani trochu intenzivně nebo naléhavě, pořád jen vávrovsky adekvátně.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Čapkův vizionářský román má v sobě ohromný potenciál, který Vávra těsně po válce přetavil celkem úspěšně v psychologické, lehce snové drama s (pro mě perkektním) Hogerem. Chytrým tahem bylo i obsazení nepříliš známých tváří do zásadních rolí (Linkers a hlavně božská Florence Marly!). 7/10
Fingon
16 886 bodů
8
Začátek naprosto famózní, ale zbytek filmu poněkud pokulhává.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Čapkova moralistní fantazie nese ve Vávrově pojetí určité dobové tendence, které jsou pro mě dnes poněkud nepřijatelné. Filmu se ovšem nedá upřít velice zajímavá atmosféra, která v českém filmu příliš následovníků nemá. Horečné vize skvěle zvládl František Vláčil v geniálních středověcích snímcích Marketa Lazarová a Údolí včel, ale Vávrův Krakatit snese srovnání s tehdejší světovou produkcí, kterou Vávra ostatně velmi bedlivě sledoval.
Arthur Logoff
Arthur Logoff
7 771 bodů
6.5
Ačkoli je film šedesát šest let starý, pamatuju, že byl dramatický od začátku do konce, k čemuž přispěl výborný výkon Karla Högera. Když jsem pak po letech viděl film Temné slunce, nezbylo než srovnávat, a to srovnání dopadlo na celé čáře pro tento starý film, který i když angažovaně polopaticky protiválečný, nenudil, poučil a pobavil.
kawa
3 388 bodů
7
Kdysi hodně slavný film časem trochu vyšuměl. Místy přehrávající Höger je tak vedle Linkerse nebo překvapivě vynikajícího Vnoučka jen pomslnou figurkou. Princeznu hrála hánácká francouzska Smékalová, která se prosadila v tamní kinematografii.
lukas
lukas
1 523 bodů
8
Klasika. Skvělé halucinační scény, skoky v čase, Höger, některé "sci-fi" pasáže. Občas vykoukne dobová komunistická propaganda, "zlé" až příliš připomínají fašisty...
Sajrajt
119 bodů
9.5
Krakatoa = výbuch. Velkolepý Čapek ve Vávrově filmovém majstrštyku s lidsky opravdovým Högerem
meistner
13 bodů
9.5
více o Florence Marly na http://www.fdb.cz/lidi/31669-florence-marly.html