Konec starých časů

75%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Podařený a osobitý film. Chápu, že je to film spíše rozporuplný a nejde si své fanoušky, ale určitě i zástup lidí, kteří budou film okamžitě přepínat. Josef Abrhám je ale v roli výstředního proutníka a notorického lháře prostě perfektní. Za mě 70%...
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Takhle pozitivní nálada a atmosféra na mě z českého filmu moc často nevyskočí. Menzel prostě uměl, to je bez debat...8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Film, který v kinech podle mě tenkrát zapadl, ale v televizi zažil docela slušnou renesanci, přestože zůstává poněkud ve stínu Menzelových Hrabalovských filmů. To ovšem neprávem. Výborné herecké sólo Josefa Abrháma, dost možná v životní roli mě slušně pobavilo. Kultivovaná komedie.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
7
Láskyplně zachycená lidská průměrnost Láskyplně zachycená lidská průměrnost a ambice duchem malých lidí v době prvorepublikové a je na filmu vidět, že je dělán s láskou i k těm rádoby záporným postavám, jejichž charaktery se dají přenést jak do doby předlistopadové, tak i té posametové. Film zvedá z lehkého nadprůměru hlavně skvělé herecké obsazení 70%.
kawa
3 388 bodů
9
Klasický Menzel, vysoká úroveň ztvárnění, v klasickém obsazení 80. let.
Jonák
Jonák
1 659 bodů
8
Slušný český film, který si díky originálnímu a nápaditému ději určitě najde své fanoušky. Já jsem jeden z nich, protože celkový pozitivní nádech, kterým na mě film působil se mi líbil. Jediné, co vytknu je snad můj osobní dojem, že to mohlo mít trochu větší spád.
tindersticks
tindersticks
783 bodů
9
Poslední Menzelův film, ze kterého vyzařuje jeho typický esprit, ve kterém i obyčejné děje vypadají jako neobyčejné a obyčejné postavy jsou schopni diváka zcela a výrazně zaujmout. Menzelovi se dařilo, s jeho viděním světa a s výbornými herci, výborně adaptovat jak Hrabala, tak Vančuru a Konec starých časů byla opět trefa do černého. Vančurův slovník je opojný („Jezme a pijme. Dejte sem večeři! Tučný sýr, zvěřinu, ptáky, jehňata, vše, co se líhne živé, a vše, co se líhne z vejce. Dejte sem vše, co zraje jedlého, vše, co je oploutveno, a všechny druhy plžů, kteří se požívají ve vzdělaných zemích. Dejte to sem! Je večer, země se otočila a tu je obyčej jísti“), stejně jako v Rozmarném létu, Abrhámův Kníže má holywoodské charisma a ostatní postavy sekundují víc než zdatně (Hartl, Hrušínský, Labuda, Somr). Pro mě součást české filmové klasiky.