Konec básníků v Čechách...

63%
Konec básníků v Čechách...
Plakát traileru

Čtvrté pokračování básnické pentalogie, tentokrát o tom, jak si básníci vedou v době svobodného podnikání.

Štěpán Šafránek už ztratil mnoho ze svého mladistvého elánu. Už nerecituje dívkám básničky a jeho vzdor má příchuť hořké ironie. Když Kendy natáčí v nemocnici reportáž, sestříhá Štěpánovy odpovědi tak, že vyzní jako výsměch ctižádostivému řediteli. Štěpán je vyhozen, vrátí se do rodného Hradiště, a zatímco jeho přátelé podnikají, on jen s obtížemi hledá vhodné zaměstnání. Setkání s bývalými láskami mu přinese řadu zklamání.




Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7
Jde to sice kvalitou dolů,ale stále je to tak milé a přirozené,že by mohla většina českých filmů jenom závidět. Opět se setkáváme s postavou Štěpána v určitém životním období a sledujeme jak se s ním vyrovná. Pro Básníky já mám prostě slabost a nikdy si je nenechám ujít.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
5.5
Po převratu už to nebylo ono. Prostředí kapitalismu básníkům nesvědčí. Nevím čím to je.. stále stejný herec... stále stjný režizér, přitom je to úplně jiné. humor se vytratil. Tento díl působí až depresivně.. určitě nejhorší díl do té doby.. poté už se básník nikdy nevrítil ve formě.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Na počátku devadesátých let minulého století vzniklo mnoho českých snímků vypořádající se s komunistickou minulostí a ohromným nadšením po svobodě a podnikání. A těžko říct jestli bohudík či bohužel, nevyhnulo se to ani básnické série, která dle původních plánů měla mít pouze tři filmové díly. Jenomže to právě bylo ještě za onoho komunismu a jak je vidět, po politickém převratu tvůrci prostě myšlenkově neodolali a dali vzniknout filmovému dílu čtvrtému, který v podstatě nabízí to samé co předchozí díl třetí, jen v jiné době. Pokud tedy socialistické zdravotnictví nebylo procházkou růžovým sadem, tom kapitalistické už teprve ne. Opět se tedy ryzí realita kloubí s lehkou satirou, která navíc danou naivitou mnohých předčí očekávání. Snaha neubírat na zábavnosti a svěžesti je sice znatelná, ale přesto už to prostě nějak není ono. Inu, dospělost je dospělost. A tak tvůrci nezapomněli ani na předešlé Štěpánovi lásky a postavili příběh tak, aby se s nimi postupně zase potkal. A má tady novou? Svým způsobem má a je to lékárnice Ute. S těmi veršíky to však už není takové, jako kdysi. Mladická nerozvážnost v opojení dospělosti stále neutuchá a tak o humorné situace stále není nouze. Bohužel to však celkově vytváří pocit, že jo už se tak nějak, jednoduše lidově řečeno, vaří z vody. A hlavně, příběh dluží odpověď na jednu zvídavou otázku. S kým má vlastně Píšťalka to dítě?

Dodatečné informace

Původní název:
Konec básníků v Čechách... (více)
  • Česká republika Konec básníků v Čechách...
Premiéra v ČR:
22. 7. 1993
Země původu:
Česká republika, Československo, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Konec básníků v Čechách...


Podobné