Klapzubova XI.

65%
Klapzubova XI.
Plakát traileru

Podle humoristické knihy Eduarda Basse natočil v roce 1938 Ladislav Brom sportovní komedii, k níž napsal scénář příští úspěšný režisér Karel Steklý. Podobně jako v knižní předloze, také ve filmu je hlavní atrakcí jedenáct talentovaných fotbalistů – synů majitele autodílny Klapzuby. Vedle pokušení v podobě profesionalizace (rozbíjející přirozenou rodinnou jednotu) se v oddechovém snímku řeší i milostné vzplanutí středního útočníka Pepíka Klapzuby (Jan Šebor) k půvabné Evě (Hana Vítová). V rolích rodičů mezinárodně úspěšného týmu se objevili Theodor Pištěk a Antonie Nedošinská a řada dalších oblíbených herců. Část fotbalistů představují neherci, skuteční sportovci. Film měl premiéru pouhé čtyři týdny před podpisem Mnichovské dohody. Snímek tak nezaujal jen populárním tématem, ale i vlasteneckým vyzněním. (NFA)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
6
Klapzubova XI. je snad nejznámější sportovní humoristické dílo z pera Eduarda Basse o tom, kterak starý Klapzuba ze svých jedenácti synů vytvořil neporazitelné fotbalové mužstvo. No jasně, kdo by tento námět neznal. Jak si své čtenáře našlo literární dílo, tak si své diváky našlo i filmové zpracování, byť to zpočátku krapet drhlo, které, jak už to bývá, je oproti knize o něco volnější. Byť se hlavně jedná o fotbal, děj je i ukázkou příkladu výchovy chlapců, aby z nich nevyrostli syčáci. Celé je to také o vůli v životě něco dokázat, soudržnosti a kamarádství a o důležitosti vzájemně se podporující rodiny. Pro potřeby filmu musely být přirozeně vynechány nějaké dobrodružné určitosti, jako třeba ztroskotání na ostrově lidojedů či hraní zápasu v pryžových oblečcích a naopak jako náhradu přidat něco nového, jako např. milostný motiv, čímž se sice z původního konceptu stal podivný paskvil, ale jako film to přeci jen funguje a jako reklama na danou knihu působí dobře. Česká filmová klasika z doby těsně před válkou mající stále něco do sebe.
kawa
3 388 bodů
7
Ve filmu excelují hlavně Pištěk a Jára Kohout, s dotěrným Marvanem. Jinak sice trochu omšelý , ale stále dobrý film.
Smazaný uživatel
84 bodů
Dobrý den, obal z filmu: Klapzubova jedenácka z roku 1967, patří tomuto filmů. Mám tento film na DVD z roku 1938 a na obalu DVD je fotka, co je uvedená na Klapzubově XI. z roku 1967. Prosím o přehození hlavní fotky mezi filmy: Klapzubova XI. z roku 1967 a roku 1938. Jsem patří fotka co je na filmů z roku 1967 !!!!!

Dodatečné informace

Původní název:
Klapzubova XI. (více)
  • Československo Klapzubova XI.
  • Československo Klapzubova jedenáctka
  • Československo The Klapzuba's Eleven
Premiéra v ČR:
2. 9. 1938
Distributor:
NFA
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění