Kdo přichází před půlnocí

56%
Kdo přichází před půlnocí
Plakát traileru

Při zaranžované autonehodě se srazí nákladní Tatra s autem, které převáží výplaty pro zaměstnance blízkého JZD. Vše mají na svědomí tři recidivisté Kratochvíl, Morávek a Zábojník, kteří se zmocní milionového lupu. Celou akci však vymyslel a naplánoval sebevědomý Oldřich Chot společně s pátým členem bandy, Jiřím Štěpánkem. Peníze, ukryté v rezervní pneumatice, se mají podle dohody ukrýt u Chota na chatě a poté, co bude zřejmé, že nejsou označené, se mají rozdělit. Mezitím se případu ujímá major Bárta s celým týmem specialistů. První nepatrná stopa, která kriminalisty vede přes majitele ukradené Tatry až Morávkovi. Ten je zatčen, ale nic neprozradí. Kriminalisté pokračujíc v pátrání a zatímco se Chot snaží odkoupit za 350 000,- sbírku známek (která by po doplnění jeho sbírkou získala hodnotu téměř půldruhého milionu), podaří se jim vypátrat Kratochvíla i Zábojníka, který s ním byl v jedné cele.
Lupiči začnou podléhat panice a žádají po Chotovi urychlenou výplatu podílů. Ten se sice snaží společníky uklidnit, situace se mu však začíná vymykat z rukou. Rozhodne se proto riskovat a celou částku získat pro sebe dřív než se mu na stopu dostanou policisté.




Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Pěkná kriminálka s klasickým tématem. V sedmdesátých letech bylo natočeno spousta takových filmů, zde se mu ale líbí hlavně trojice lupičů, kterým role skvěle sedla. Josef Vinklář se pro role zlodějíčků a šizuňků narodil a vše působí velmi věrně. Pěkné - 65%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
*Historie jedné loupeže v českém kriminálním příběhu o ukradeném milionu a cestě která vedla k dopadení lupičů.* Taková je ve zkratce informace o příběhu knižní předlohy tohoto snímku pod stejnojmenným názvem autor Ivana Gariše, což je pseudonym Antonína Prchala, který, jak je již dnes známo, působil coby agent Státní bezpečnosti. Psaní knih a scénářů by se dalo označit jako jeho vedlejšák. Takže vlivem své profese a tím zkušeností moc dobře věděl o čem psal. A co si budeme povídat, zrovna tento příběh nemusí být zatracován pouze kvůli autorovi či době vzniku. Přepadení auta převážející peníze se stává v jakékoliv politické době. Snímek z konce sedmdesátých let, který, byť má na sobě spoustu škraloupů, je plně shlédnutelný i dnes. I přes normalizační atmosféru je kriminalistický koncept plně podmanivý a svou kriminalisticky takřka dobrodružnou náturou předčí i mnohé snímky současné stejného žánru. Přepálit v akci to samozřejmě tvůrci nemohli, neboť platilo nařízení, že se filmy v žádném případě nesměly podobat těm západním. Herci do svých rolí dali ohromné množství přesvědčivosti, z nichž nejvíce vyčnívá Josef Vinklář. Ten jeho zločinecký charakter mu opravdu doslova kouká z očí. Kriminální příběhy na rozdíl od detektivek mají tu zvláštnost, že je od samého začátku znám pachatel a my diváci tak pouze sledujeme počínání, v tomto případě, Státní bezpečnosti ve snaze pachatele dopadnout. Roušku napětí snímek obsahuje a určitou kriminalistickou filmovou podívanou zrovna tak.
kawa
3 388 bodů
5
Špatná postava hlavního vyšetřovatele, kterému nelze nic věřit, že to je asi zarylý komunista, je dost frapantní k tomuto filmu.

Dodatečné informace

Původní název:
Kdo prichází pred pulnocí (více)
  • Československo Kdo přichází před půlnocí
  • Československo Kdo prichází pred pulnocí
  • Československo Kto przychodzi przed pólnoca
Premiéra v ČR:
1. 5. 1980
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Kdo přichází před půlnocí je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch