Proč je brnění stormtrooperů ve Star Wars tak mizerné? Jde o součást plánu Impéria

Proč je brnění stormtrooperů ve Star Wars tak mizerné? Jde o součást plánu Impéria
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje | Lucasfilm Ltd.
Jenže pokud je na stormtrooperech něco ještě podivnější nežli jejich neschopnost trefit s dobrou zbraní i nepohyblivý cíl, je to rozhodně jejich nízká životaschopnost. Navzdory důstojně vypadající bílé zbroji jsou totiž stormtroopeři extrémně náchylní na zranění v podstatě jakýmkoli způsobem.
To se týká především výstřelů z blasterů, neboli základních střelných zbraní světa Star Wars, jež vysílají energetické paprsky. Blastery zde existují v bezpočtu variací, některé připomínají spíše pistole, jiné zase pušky; a samozřejmě se zásadně liší i jejich konkrétní vlastnosti. Podle encyklopedie s názvem Ultimate Star Wars, New Edition z roku 2019, která je fanoušky brána jako součást kánonu, dokáže brnění stormtrooperů poskytnout ochranu proti výbojům z některých (povětšinou lehčích a jednodušších) typů blasterů a většině útoků zblízka.
Stormtroopeři ve Star Wars
Stormtroopeři ve Star Wars | Lucasfilm Ltd.
Na to však z filmových Star Wars zvyklí nejsme. Častěji se naopak setkáváme s momenty, kdy jediný výboj z blasteru stormtroopera zabije. Důvod je prý prostě takový, že armáda Rebelů většinou používá imperiální, tedy těžkotonážnější blastery, proti nimž brnění nechrání. Kdyby Rebelové stříleli z lehčích, civilních blasterů, obrněncům by se nic nestalo.
Tato logika podle jedné fanouškovské teorie vychází z toho, že primárním úkolem stormtrooperů není bojovat s nepřátelskou armádou. Mnohem podstatnější je totiž jejich ideologická a psychologická funkce – jde o anonymizovanou, dehumanizovanou masu rozsévající strach v srdcích většinou prostých obyvatel rozličných planet. Mašírování jednotek stormtrooperů má působit jako nelidská síla, k čemuž jednolitá bílá barva dobře slouží.
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje | Lucasfilm Ltd.
Zakrytí obličeje navíc napomáhá tomu, aby daný stormtrooper ochotněji plnil i amorální rozkazy a bez zaváhání třeba zabíjel civilisty. Na odpor většina těchto vojáků nebyla připravena a vzhledem k povaze vedení galaktického Impéria je zřejmé, že životy řadových pěšáků nebyly pro Palpatinovy cíle důležité. I proto nebylo třeba plýtvat penězi a každému jednotlivému vojákovi vyrábět nákladnou zbroj; stačila taková, která bude důstojně vypadat. Co na tom, že v šesté epizodě už na brnění stormtrooperů vyzráli i primitivně vybavení Ewoci.
Obzvlášť hroutící se Impérium potřebovalo srazit náklady na minimum při zachování toho hlavního. A tím rozhodně nebylo bezpečí řadových vojáků, nýbrž jejich image a vzezření. Dobře to vyjadřuje hodnoty Impéria a jeho neúctu k životu jednotlivce.
Všechny epizody Hvězdných válek si můžete pustit na platformě Disney+ a počítat, kolika různými způsoby se hrdinům daří stormtroopery sprovodit ze světa.
Zdroje: ScreenRant; Ultimate Star Wars, New Edition