Proč vždycky hadi? Nový druh má jméno po Harrisonu Fordovi, jeho reakce je skvělá

Proč vždycky hadi? Nový druh má jméno po Harrisonu Fordovi, jeho reakce je skvělá
Harrison Ford – Dobyvatelé ztracené archy | Lucasfilm Ltd.
Objevený had nese latinské jméno Tachymenoides harrisonfordi. Jde o štíhlého a na délku přibližně čtyřiceticentimetrového plaza, který není pro člověka nebezpečný a živí se například žábami. Expedici vedl profesor z Wesleyan University v Illinois Edgar Lehr, jenž během své kariéry identifikoval přes stovku nových druhů. A zjevně je také fanouškem Indiana Jonese, jehož protagonistu charakterizuje právě značný respekt před hady.
Harrison Ford
Harrison Ford

Herec

Poctěný Harrison Ford je známý jako ochránce životního prostředí a figuruje v předsednictvu neziskové ekologické organizace Conservation International. Jejím prostřednictvím se k nálezu a pojmenování nového hadího druhu vyjádřil jako tradičně vtipně a osobitě. „Tihle vědátoři po mně stále pojmenovávají různé tvory. Ale vždy jde o ty, kterých se děti děsí,“ nechal se slyšet jednaosmdesátiletý herec, jenž si Indyho letos zahrál už popáté. „Nechápu to. Trávím čas vyšíváním a bazalkám zpívám ukolébavky, aby se v noci nebály,“ žertoval.
Tachymenoides harrisonfordi
Tachymenoides harrisonfordi | EDGAR LEHR, COURTESY OF CONSERVATION INTERNATIONAL
Vzápětí přeladil na serióznější notu. „Ne, teď vážně, přijímám to s pokorou. Je to připomínka, že se o divočině stále máme co učit. A že lidé jsou malou součástí neskutečně rozsáhlé biosféry. Na Zemi se cesty všech živočichů kříží a milion druhů momentálně balancuje na hraně vyhynutí. Máme existenciální závazek napravit náš pošramocený vztah s přírodou a ochránit místa, která skýtají život,“ uzavřel.
Možná nepřímo tím komentoval průběh expedice, která byla vydaná napospas ukrývajícímu se drogovému kartelu. Danému území se přezdívá údolí kokainu a vědci po několika dnech v terénu narazili na zdánlivě opuštěné tábořiště. Brzy si však uvědomili, že je někdo sleduje. „Měli jsme pro vzájemnou komunikaci vysílačky,“ vyprávěl Lehr pro Conservation International. „Devátý den se z ní ozval cizí hlas. Někdo v té odlehlé oblasti komunikoval na stejné frekvenci. Také oni nás slyšeli a zdáli se být v šoku.“
Indiana Jones a chrám zkázy
Indiana Jones a chrám zkázy | Lucasfilm Ltd.
Nad expedičním stanem následně prolétal sledovací dron a poblíž tábora se našly čerstvé šlápoty. Přestože expedice skončila úspěšně a tým vedle hada objevil a pojmenoval také vodopád, bažinu a další druhy plazů, z džungle se musel stáhnout o týden dříve. Všichni totiž slyšeli motor letadla startujícího kousek od nich a začali se příliš obávat o vlastní životy. Vyzvednout je musela helikoptéra.
Trofejní úlovek Tachymenoides harrisonfordi je dalším z řady tvorů pojmenovaných po Fordovi. Hercovo jméno už nese druh mravence (Pheidole harrisonfordi) či pavouka (Calponia harrisonfordi). Existuje rovněž gekon Cnemaspis jackieii po Jackie Chanovi nebo pavouk Heteropoda davidbowie po herci a zpěvákovi Davidovi Bowiem.
Zdroj: The Hollywood Reporter