Jeho příběh inspiroval oscarový megahit. Neviděl prý ani dolar a své opatrovníky žaluje

Jeho příběh inspiroval oscarový megahit. Neviděl prý ani dolar a své opatrovníky žaluje
Zrození šampióna | Warner Bros.
Oherův příběh je vskutku hollywoodský. Jako jeden z dvanácti sourozenců, jehož matka byla alkoholička a narkomanka a otec trávil spoustu času ve vězení, kde jej nakonec zavraždili, se Michael protloukal tuctem škol a pěstounskými domovy. Díky impozantní postavě našel zalíbení v americkém fotbale a jeho výjimečný talent nezůstal bez povšimnutí. Ve světle nových obvinění nelze vyloučit, že právě vidina tohoto talentu a z něj plynoucího profitu motivovala manžele Tuohyovy k tomu, aby osmnáctiletého vysokoškoláka vzali roku 2004 pod svá křídla.
Zrození šampiona
Zrození šampiona
76%
Film Zrození šampióna měl premiéru roku 2009, kdy Ohera draftoval NFL tým Baltimore Ravens. Protagonistu ztvárňuje herec Quinton Aaron a Michael je v jeho podání dobrosrdečným a slaboduchým teenagerem, jenž se není schopný sám rozhodovat o své budoucnosti. Tuohyovi, s jejichž dcerou Michael chodí do třídy, mu v duchu hřejivých sentimentálních příběhů vštěpují zdravého ducha a snaží se rozvíjet jeho potenciál na hřišti i ve společnosti. Sandra Bullock se jej v roli matky zastává natolik heroicky a srdceryvně, že ji akademie ocenila Oscarem za nejlepší herečku roku.
Sandra Bullock
Sandra Bullock a Leigh Anne Tuohy | Getty Images
Jenže tenhle idylický obrázek, který už roku 2006 přetavil autor Michael Lewis do knižního bestselleru, možná není úplně pravdivý. Oher podává na náhradní rodiče žalobu a požaduje vyplatit peníze z obřího profitu filmu, který po celém světě utržil kolem 300 milionů dolarů. Michael z nich prý neviděl ani vindru, neboť se stal obětí dlouho plánovaného podvodu. Místo adopce, která by mu z pohledu zákona ponechala autonomii, jej údajně přiměli podepsat svolení k opatrovnictví. Ve smlouvě s distribuční společností 20th Century Fox figurovali Tuohyovi i s jejich dvěma vlastními dětmi, zatímco na nesvéprávného Michaela se pozapomnělo.
A že šlo o lukrativní smlouvu. Rodině předem připadlo 225 tisíc dolarů a obdrželi 2,5 procenta ze všech budoucích výdělků filmu. Manželé měli nad Michaelem totální kontrolu a bohatli na jeho osobním a v mnoha aspektech tragickém příběhu. Na své straně měli také produkční společnost Alcon Entertainment, která darovala 200 tisíc dolarů jejich nadaci Making It Right. Se studiem Fox Tuohyovi údajně uzavřeli další smlouvu, v níž mu bez nároku na kompenzaci umožnili nekonečné používání Oherova jména, image a osobních zážitků. Poškozený v žalobě tvrdí, že podpis na tomto dokumentu mohl být zfalšovaný.
Michael Oher
Michael Oher s opatrovníky | Getty Images
Právní zástupci nařknutých manželů se k obviněním zatím nevyjádřili. Sean Tuohy nicméně poskytl rozhovor pro Daily Memphian, v němž se zříká viny. S manželkou prý na filmu nic nevydělali, podíl na zisku měli jen v případě Lewisovy knihy. „Jsme zaskočení. Je hrozné se domnívat, že bychom chtěli vydělávat peníze na jakémkoli z našich dětí. Sedmatřicetiletého Michaela budeme milovat stejně, jako jsme jej milovali v jeho šestnácti,“ ubezpečoval Tuohy.
Zdroj: Hollywood Reporter