Co nevíte o klasice Rudé horko: Poctivý trénink, Otík z Vesničko má středisková na scéně a inspirace u Grety Garbo

Co nevíte o klasice Rudé horko: Poctivý trénink, Otík z Vesničko má středisková na scéně a inspirace u Grety Garbo
Rudé horko | TriStar Pictures
Rudé horko natočil v roce 1988 Walter Hill a i když se snímek nezařadil mezi nejkultovnější filmy svého žánru, co bychom dnes za nějakou podobně poctivě natočenou a nahláškovanou buddy-movie akci v kinech dali.
Napřed si připomeneme o čem film je: Nejtvrdší moskevský detektiv Ivan Danko (Schwarzenegger), přezdívaný "železná čelist" je vyslán do USA, aby dopadl překupníka drog. V ulicích Chicaga se ale nevyzná a potřebuje pomocníka. Dostane nejbláznivějšího chicagský policajta Arta Ridzika (James Belushi). Koho napadlo, dát je dohromady? Oba jsou nesnesitelní a jejich vzájemný vztah se dá jen těžko považovat za "spolupráci"...
Ze zákulisí Rudého horka by se dala vyzobat řada zajímavostí - například to, že Arnold měl před natáčením shodit svaly (působil až moc mohutně) a Belushi naopak nabrat (působil drobně vedle Arnolda), akční finále s autobusy se natáčelo proto, že režisér nepovažoval auta za vhodná pro Arnolda (konkrétně Hill řekl "příliš dobře do aut nezapadne"), nebo že na ruském policejním ústředí je i Vesničko má středisková...
rude-horko-zvlastni-vec-kterou-musel-arnold-schwarzenegger-kvuli-roli-udelat
János Bán v Rudé horko | TriStar Pictures
...nejzvláštnější byl každopádně požadavek Hilla na to, jak se má Arnold na svou roli připravit. Hill mu totiž doporučil, aby se svým výkonem inspiroval u legendární Grety Garbo v romantické komedii Ninočka z roku 1939.
Ve snímku se slavná herečka ujala role hrdé členky Sovětského svazu Ninočky, jejíž přesvědčení je konfrontováno s poměrně uvolněnou Paříží. Arnold pochopil, jak se něco takového odráží v jeho sovětské postavě, která se naopak musela vypořádat s kulturní srážkou v podobě Chicaga osmdesátých let a podle Hilla se to později při natáčení ohromně vyplatilo.
Nutno dodat, že nepochybně Arnoldovi pomohlo i to, že se poctivě tři měsíce učil, jak správně mluvit Rusky. Přesně tak, tři měsíce. Takhle má vypadat herecká příprava! A jeho parťák Belushi se mimochodem také neflákal - v rámci přípravy na film strávil dva týdny na chicagském policejním oddělení.
Rudé horko si můžete dnes večer naladit ve 22:05 na Prima Max.
Rudé horko