Muž, který „udělal“ Simpsonovy. Mnozí popírají, že žije, přestože napsal šedesát dílů

Muž, který „udělal“ Simpsonovy. Mnozí popírají, že žije, přestože napsal šedesát dílů
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Když Conan O'Brien, jenž měl prsty pouze ve čtyřech epizodách, u Howarda Sterna vzpomínal na své zkušenosti s psaním Simpsonových, rozhodně popřel tvůrčí individualitu. Na scénářích se podílela řada lidí, kteří si předhazovali nápady ve své autorské místnosti (writer's room) a individuální drafty revidovali. Swartzwelder se však podle kolegů vyjímal. Slavné epizody jako Homer na pálce, Hadobijecký den, Homer Veliký nebo Dvojí stěhování psal v kavárně, u čehož vydatně popíjel kávu a kouřil jednu cigaretu za druhou. Už při výrobě šesté série mu umožnili psát z domova a neúčastnit se hromadných debat. Jeho příběhy a vtipy ostatně fungovaly jako vzor a nepotřebovaly moc editace a čištění.
Simpsonovi
Simpsonovi
88%
„V editorské místnosti Simpsonových je zdaleka největším komplimentem, když váš vtip někdo označí za ‚Swartzweldian,‘“ vysvětlil v blogu pro magazín Time současný tvůrce Matt Selman. Konkrétně tím myslel něco „unikátně hloupého a chytrého současně.“ Swartzwelder ve svém jediném rozhovoru popisoval, že jeho „specialitou bylo vykouzlit temné postavy ze zvláštní staré Ameriky – bezdomovce hrající na banjo, břichomluvecké trouby závislé na cigaretách, baseballové hráče z 19. století, cirkusové děti s krysími ocásky a seniory zpívající bez kalhot.“
Byl v tom výjimečný a pořadu vštípil absurdní humor, který všední banalitu snoubil s jakýmsi kousavým zrcadlem USA a jejich politických, sportovních či podnikatelských idejí. Tehdejší spoluautor Dan Greany Swartzweldera nazval „vůbec nejlepším soudobým spisovatelem z jakéhokoli média“ a také jeho image sehrála ve vizuálním podchycení některých postav svou roli. Matt Groening v DVD komentáři k epizodě Bart generálem aneb Kdopak by se Nelsona bál uvedl, že zjev kontroverzního prodavače Hermana vychází právě ze Swartzweldera, jen s výjimkou chybějící paže. Autor se rovněž čas od času objevoval jako postavička v pozadí, která připomíná zpěváka Davida Crosbyho.
Swartzwelderova unikátní pověst vyvěrá také z legend, které však roku 2021 uvedl na pravou míru. Osmnáct let po rozchodu se Simpsonovými, který krátce zpřetrhal spoluprací na celovečerním filmu z roku 2007, svým ojedinělým veřejným vystoupením zaťal tipec zkazkám o vlastní neexistenci. Fanoušci a fanynky pídící se po oblíbeném autorovi někdy zkrátka předpokládali, že Swartzwelder vůbec nežije a jde jen o pseudonym přidělovaný k epizodám s nejasným autorským přínosem. To tvůrce přitom sám pomáhal přiživovat. Showrunner Mike Scully během nahrávání DVD komentáře k epizodě Pistolníkova rodina volal Swartzwelderovi přímo domů a údajně s ním minutku hovořil, než muž na druhé straně pronesl „škoda, že tohle opravdu není John Swartwelder.“ Ostatní se smáli, rozloučili se se slovy „Bye, John“ a Scully nakonec prohodil, že je teď scenárista bude chtít žalovat.
Taková nezastihnutelnost byla pro Swartzweldera, s nímž na internetu oficiálně existuje jediná fotografie, vždy esenciální. Dnes známý jako Thomas Pynchom komediálního světa, Swartzwelder zaujal roku 1983 díky vtipům zaslaným pro tvůrce talk show Late Night with David Letterman. Podepsal se, ale neuvedl adresu, tudíž jej oslněná produkce musela vystopovat. Pohovor prý patřil k těm nejúžasněji prapodivným vůbec, když Swartwelder v oblaku cigaretového dýmu obsadil Lettermanovu kancelář, popíjel alkohol a sdílel své názory na mizernou televizní úroveň. Najali jej nakonec do show Saturday Night Live, kde se dlouho neohřál. Pro George Meyera začal psát do magazínu Army Man, který zaujal producenta Sama Simona, a Swartzwelder s Meyerem byli roku 1989 na palubě začínajícího animovaného sitcomu.
Simpsonovi
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Swartzwelder napsal řadu dílů z domova a tradovalo se, že si koupil právě ten kavárenský stolek, za nímž vysedával na veřejnosti a vášnivě pokuřoval. Pro New Yorker však upřesnil, že si pořídil úplně novou kavárenskou soupravu. Ocenil, že publikum dnes oslavuje autory scénářů. „Celá generace diváků dnes tvůrce nejenže zná, ale také chce vědět, jací jsou ve skutečném životě,“ vysvětlil muž, o němž se stále ví velmi málo.
Vyhrál cenu Emmy, roku 1994 napsal pilot k nikdy nerealizovanému westernovému seriálu Pistol Pete a od roku 2003 píše romány, které většinou sledují nekompetentního detektiva Franka Burlyho na jeho cestách časoprostorem i posmrtným životem. Ten si Swartzwelder sám zajistil svým přínosem k jednomu z nejslavnějších seriálů historie.
Podívejte se na žebříček nejlepších animovaných seriálů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Collider, Wikipedia, Time