Fraiser znovu poslouchá v nové sérii, v níž rádio vyměnil za učení na škole

Fraiser znovu poslouchá v nové sérii, v níž rádio vyměnil za učení na škole
Frasier | SkyShowtime
Když jsme se naposledy viděli s poněkud neurotickým, ale bez debat charismatickým psychiatrem Fraiserem Cranem (Kelsey Grammer), byl na prahu čtyřicítky a musel se nějak popasovat se spolubydlením s otcem Martinem, jeho psem Eddiem a svéráznou ošetřovatelkou Daphne. Do příběhu dále vstupoval snobsky zábavný Fraiserův bratr Niles a prostořeká kolegyně z rádia Roz.
Frasier
Frasier | SkyShowtime
Nyní se píše rok 2023 a Frasier se znovu stěhuje. A není to poprvé. Svůj původ má Fraiser v úspěšném sitcomu Na zdraví (1982 – 1993), kde měl být původně v pouhých třech epizodách, ale nakonec se stal jednou z nejvýraznějších stálic seriálu. Když se poté začalo řešit, že by měl mít vlastní seriál, Grammer trval na tom, aby byl vystavěný na úplně nových postavách.
Postava tak mohla žít vlastním životem (leč časem samozřejmě na camea z Na zdraví došlo). Nová série na to jde podobně. Sice přímo navazuje na předchozí show, neboť se v ní Fraiser stěhuje ze Seattlu zpátky do Bostonu a ve zkratce nám shrne, co se za dobu jeho absence událo, znovu však začíná vesměs od nuly.
Důvody jsou různé. John Mahoney, který fantasticky zahrál výbušného otce Martina, nás před pěti lety opustil. David Hyde Pierce, představitel bratra Nilese, neměl o návrat k roli zájem. A kde není Niles, nemá smysl, aby byla Daphne (Jane Leeves). Staré pořádky sice připomínají syn Freddy a potomek Nilese a Daphne David, logicky je ale, vzhledem k dlouhé časové prodlevě, hrají jiní herci.
Frasier
Frasier
78%
Do budoucna by se v seriálu měli mihnout i Roz (Peri Gilpin) a exmanželka Lilith (Bebe Neuwirth), ale ty zatím v prvních čtyřech epizodách absentují. Fraiser se tak musí ve svém návratu spoléhat hlavně sám na sebe. K ruce má samozřejmě novou skupinku postav, ty jsou nám však zatím cizí. Fraiser proto většinu scén musí nést na svých bedrech a Grammer je naštěstí pořád stejně přesný jako kdysi. Jeho nová pozice učitele a s ní související nové prostředí nicméně příběhu zatím moc přidané hodnoty nedávají (citelně chybí kontakt s pacienty, jaký byl v původní show zprostředkovaný přes rádiové vstupy).
V rámci kvality humoru pak nová řada funguje napůl. V epizodách chybí oblíbené vrstvené situace plné nepochopení a omylů, z nich Frasier vždy těžil. Minimálně pocitově se víc pracuje s klasickými sitcomovskými situacemi, které nejsou přímo špatné, ale chybí jim potřebná rafinovanost. Nejlepší je show v momentech, kdy se nesnaží na sílu vyvolávat smích. Jakmile si Fraiser se synem Freddym vyříkávají vzájemné nesrovnalosti, které pramení čistě z toho, že se Fraiser o syna bojí (pracuje totiž jako hasič), je v tom kus uvěřitelnosti, kde vtípky najednou nepůsobí strojeně a samoúčelně.
Frasier
Frasier | SkyShowtime
Navzdory určitým rozpakům platí, že Fraiser jako postava stále funguje. Jen nenachází potřebnou oporu v novém prostředí, ale je dost možné, že si koncept postupem času sedne a dosáhne velikosti originálu. Je jen otázkou, jak dlouho to bude trvat. Pokud jste každopádně měli pro doktorka Frasiera slabost, je zpátky a stále poslouchá. Nová epizoda vychází na SkyShowtime každý pátek.
A pro další inspiraci navštivte Kinobox uživatelský žebříček nejlepších seriálů na SkyShowtime.