Recenze: Rok konopí nechá nahlédnout do zajímavého světa

Recenze: Rok konopí nechá nahlédnout do zajímavého světa
| Aerofilms
Rok konopí
| Aerofilms
Na základě nepříliš vydařeného traileru jsem se obával, že půjde o hysterickou agitku ve stylu filmu Tantra (2011) nebo ve stylu drogových aktivit Jiřího X. Doležala. Naštěstí to tak není.
Ve filmu sice uvidíme především lidi, kteří věří na výraznou až zázračnou uzdravovací sílu konopí, a i tvůrci filmu jsou jistě proponenty tohoto názoru, ale film se nás nesnaží agresivně přesvědčit o tom, že mají pravdu. A nějakou pravdu jistě mají. I kdyby konopí neuzdravovalo ani trošku, stále je tu něco jako placebo efekt, který rozhodně existuje a rozhodně funguje. A rozhodně považuji konopí za méně škodlivé, než nikotin a alkohol. Ale to s recenzí nijak nesouvisí.

Trailer:

Ve filmu uvidíme i snahu o objektivitu: Například jeden z pacientů prožije něco jako nepříjemný "bad trip" (detaily bohužel jsou pro drogového analfabeta jako já poněkud zamlžené), jiná pacientka bere zázračné konopí a přesto umře...
Rok konopí
| Aerofilms
Většina lidí zobrazená v tomto filmu mi také připadala mentálně úplně někde jinde, než jsem já (neříkám, že jsou hloupí, ale jejich světonázor je někde zcela jinde a skládají songy jako je ten v traileru), takže bych si s nimi mohl těžko o jejich životních názorech intimně povídat. O to radši jsem byl, když jsem na tyto jejich názory mohl nahlédnout prostřednictvím tohoto filmu.
I když je poněkud roztříštěný, místy příliš zabředává do detailů a místy naopak neřekne věci důležité pro pochopení situace, stojí za to ho vidět, protože nám nechá nahlédnout do zajímavého světa, ve kterém se většina z nás většinou nepohybuje.
Hodnocení: 70%