Recenze: Kontraband je svižná a dobře šlapající podívaná

Recenze: Kontraband je svižná a dobře šlapající podívaná
Mark Wahlberg, Kontraband | BontonFilm
Mark Wahlberg, Ben Foster
| BontonFilm
Na vzniku filmu Kontraband (2012) je zajímavé to, že je remakem islandského filmu a režíroval ho Baltasar Kormákur, který hrál hlavní roli v té původní islandské verzi (a kromě toho je to zkušený producent a režisér). A je to na výsledku vidět. Vypadá totiž přesně jako jako kdyby dobrý islandský režisér, schopný natáčet slušné podívané za málo peněz, dostal k dispozici hodně peněz a hollywoodské hvězdy.
Hollywoodské hvězdy se vyplatily: Wahlberg je pouze adekvátní, ale Ribisi jako gangsta crackhead a J.K. Simmons (šéfredaktor ze Spider-Manů) jako permanentně nasraný kapitán jsou vyloženě roztomilí. Beckinsaleová je víceméně jen rekvizita (doslova, ale to by byl spoiler) a málo se obnažuje. A několik méně známých fajnových herců v ostatních rolích (včetně lodního strojníka, kterého hraje stejný zavalitý seveřan jako v původní verzi).

Trailer:

Samozřejmě, zápletka není zrovna zářným příkladem logického děje, ale - podobně jako třeba v Dannyho parťácích (2001) - je to tak svižné, dobře šlapající a napínavé, že se nějaký ten lapsus dá odpustit. A výsledek je také příjemně vtipný a současně neinfantilně drsný, což není v Hollywoodu zrovna obvyklé.
Po vlažném traileru to bylo příjemné překvapení.
A až budete příště krást vzácný obraz, film předkládá velmi logický argument, proč by to měl být obraz Jacksona Pollocka.
Hodnocení: 80%