Recenze: Devínsky masaker

Recenze: Devínsky masaker
| Verbascum IMAGO
Devínsky masaker
| Verbascum IMAGO
Film si klade odvážné otázky, jako: "Byl pachatel blázen?", "Kryjí policisté nějaké své prohřešky?", "Byli oběti sociálně nepřizpůsobivé a provokovaly pachatele?" a na všechny z nich odvážně odpovídá: "Nevíme!"
Film nám ukáže výpovědi několika svšdků, které si navzájem odporují, zeptá se několika náhodných kolemjdoucích, kteří jsou evidentně na hlavu ("Co si myslíte o pachateli?" - "To bylo hrozné, to musel snad být nějaký psychiatr!") a většinu času vyloženě vaří z vody, protože nám NEMÁ CO NABÍDNOUT. Samotné vystřílení proběhlo velmi přímočaře, základní fakta jsou jasná a fabulace k ničemu nevedou. Jeden svědek řekne "Ti lidé byli hrozně slušní a bez problémoví", druhý řekne "Ti lidé mu z legrace kadili před dveřmi a natírali kliku výkaly" a filmaři se tomuto rozporu NIJAK NEVĚNUJÍ a přejdou k něčemu jinému, nezajímavému.

Teaser:

Jedinou zajímavou sekvenci bylo pár sekund skutečných záběrů tří lidí, kteří po střílení zjišťují, že ta mrtvola na trávníku je bratr jednoho z nich.
Devínsky masaker
| Verbascum IMAGO
Aby film mohl být označen za "celovečerní", filmaři ho protáhli tím, že uvidíme hranou rekonstrukci, ve které hrají herci vzácně nepodobní skutečným aktérům a která je natočena jako kdyby tvůrci měli opravdu hodně rádi Matrix a Bladea. Zpomalená kamera, rádoby efektní střih, metalová hudba... Jako perverzní člověk jsem se tím docela bavil, ale ostatní novináři spíš nevěřícně koukali. Rozhodně to nefungovalo tak, jak tvůrci zamýšleli. Ale vlastně netuším, JAK zamýšleli, že by to mělo fungovat...
Pomocí všech těchto triků se podařilo film natáhnout na celých 69 minut (včetně závěrečného rapového songu "To bol zasa vyjebaný děň!"), ale každá z nich byla zaplněna smrtící nudou.
Hodnocení: 30%