Sherlock: Menší teorie ohledně "pádu" nejslavnějšího detektiva na světě

Sherlock: Menší teorie ohledně "pádu" nejslavnějšího detektiva na světě
Nebudu zbytečně chodit kolem horké kaše: Všichni víme, že Moriarty záměrně nechal Sherlockovi coby vodítko k nalezení unesených dětí Pohádky Bratří Grimmů. Otázkou ale zůstává, zda rovnou není kniha pomůckou k rozluštění IOU (I OWE YOU -  Dlužím ti to) hádanky.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu
Od začátku je jasné, že Sherlock nevěří v binární kód. V kód, jenž dokáže otevřít všechny dveře. Ťukání, které předvádí na střeše nemocnice, je naprosto odlišné od Moriartyho „Partity No.1“. A přesto je scéna v labolatoři důležitá. Je to moment, kdy Holmes přijde ne na to, jak “zničit Richarda Brooka a přivést zpět Moriartyho”, ale spíše jak a proč hrát “obyčejného/ordinary Sherlocka”. Okamžitě Moriartymu pošle zprávu, ve které předstírá svou víru v onen zázračný kód, jenž dokáže otevřít všechny dveře. Tímto trikem před svým sokem získává cenou výhodu.
V tomto okamžiku je Moriarty přesvědčen o své intelektuální nadřazenosti a dovoluje Sherlockovi vybrat čas a místo schůzky. Neočekává žádnou past ani léčku a je přesvědčen, že Sherlock v binární kód věří. Díky tomu není nemocnice Bart’s pouze místem, kde Sherlock může zfalšovat svou smrt, ale je i místem Moriartyho pádu (který je zkrátka nevyhnutelný).
Sherlock by svou sebevraždu ale nemohl “zahrát” s Moriartym po boku. Moriarty by mohl vše prokouknout, mohl by si všimnout popelářského auta, matrace nebo čehokoliv, na čem Sherlock přistál. Jim není hloupý (nezapomeňte, že má stejný intelekt), on by na to prostě přišel. Nehledě na to, že by si určitě šel do márnice zkontrolovat, zda je tělo opravdu Sherlockovo. Smrt Moriartyho je nezvytná. Myslím, že Sherlock ví, že je Moriarty je ochotný obětovat svůj život pro pokoření svého rivala.
Jak na to přijde? Je to lehké, neboť Moriarty chce Sherlocka nechat i s jeho reputací zemřít. Přeci jenom slíbil, že z něj “vypálí i srdce” a zabije ho. Je také jasné, že Jim nedá Sherlocka zabít, protože by to nepodpořilo jeho příběh. Sherlock se musí zabít sám, nebo to tak musí alespoň vypadat. Sebevražda zneuctí každé slovo, které kdy Holmes vyřkl a nadobro zníčí jeho odkaz. Nepochybuji o tom, že to Sherlock ví. Ale jak si může být jistý, že je Moriarty je ochotný se proto i zabít? V takovou chvíli nelze jen hádat...
Něco tu totiž chybí. Když Sherlock řekne “zabít Richarda Brooka a přivést zpět Jima Moriartyho” pomocí binárního kódu, tak se Moriarty naštve, protože “this is too easy, this it too easy”/”je to až moc lehké, moc lehké”. Tváří se smutně a zklamaně a nazývá Sherlocka “obyčejným”. Proč, ale používá právě slova jako “obyčejný” či “lehký”? Jediné, co Moriarty udělal, bylo, že najal lidi, kteří se vloupali do Toweru, věznice a banky - na tom není nic extra zajímavého (samozřejmě až na Jimův tanec před korunovǎními klenoty, který byl navíc improvizací samotného herce - ve scénáři nic podobného nefigurovalo). Ve skutečnosti je to mnohem nudnější než klíč, jenž otevře všechny dveře. Takže, co myslí tím, když nazývá Sherlocka obyčejným?
Je tu jedna věc, jedna opravdu, opravdu velmi zajímavá věc v poslední epizodě, která zůstává nezodpovězena. Ona “IOU” hádanka (I Owe yoU/dlužím Ti). Není vysvětlena ani se na ní nebere ohled a přesto se v dílu pořád objevuje. Může být tedy nevýznamná? Právě naopak. Je to ta nejvíce fascinující věc v celém díle, dost možná v celém seriálu. Je totiž všude.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-1
Moriarty předá Sherlockovi “IOU hádanku” vyřezanou do jablka, namalovanou na zdi či na oknech a dokonce mu řekne, aby se “naučil mít rád hádanky/slovíčkaření". Ale obyčejný, podle Moriartyho "nudný" Sherlock ji nikdy nevyřeší. Respektive spíš nechá Moriartyho, aby si to myslel.
Sherlock si zabrumlá “IOU” když analyzuje molekulu glycerolu a to je moment, kdy na vše přijde. Je to něco jako “'Heruéka!' scéna", kdy si Sherlock uvědomí smysl písmen. Co když “IOU” jsou jednotlivá písmena. Písmena, která se dají najít v periodické soustavě prvků - iodine (jód), oxygen (kyslík), uranium (uran). A co když, přesně jako v druhém dílu první série (The Blind Banker, také napsaný Stephenem Thompsonem) každý symbol obsahuje číslo. Atomová čísla jódu, kyslíku a uranu jsou 53,8, a 92.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-4
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-5
V The Blind Banker čísla sloužila jako pomůcka k dorozumívání pomocí knihy (Londýn od A do Z). V tomto díle je také kniha - Pohádky bratří Grimmů. Moriarty nechá knížku na místě činu s tím, že ví, že ji Sherlock najde.
Dalo to nejspíše neskutečnou práci najít klíč. Ale slečna (která - přiznejme si to - musí být seirálem i trochu posedlá), jejíž brilantní mysl tuto teorii stvořila potřebnou knihu našla, prostudovala a já její myšlenky četl s otevřenými ústy.
Každá povídka má v knize své vlastní číslo. Takže předpokládejme, že “IOU hádanka” referuje k povídkám s čísly #8, #53 a #92.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-6
Pamatujte, Moriarty je druh kriminálníka, který nechává vodítka.
“Every fairy tale needs a good old-fashioned villian.”
Pohádky bratří Grimmů : povídka #53 - Sněhurka
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-9
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-10
Zlá královna se dvakrát pokusí Sněhurku zabít (otrávená pilulka podaná taxikářem a bomba u bazénu). Při třetím pokusu si, jak Moriarty tak Zlá královna, vezmou na “pomoc” legendární JABLKO. Královna navíc pošle lovce, aby jí přinesl Sněhurčino srdce (Moriartyho zmínka o vypálení Sherlockova srdce u bazénu). Moriarty na sklo s klenoty napíše “Get Sherlock” a poté pro kamery pózuje s korunou na hlavě. Po propuštění přijde k Sherlockovi do bytu a nazve se “starým dobrým zloduchem (villian [padouch] - anglický výraz hojně využívaný v pohádkách)”, napije se z hrníčku, který má na sobě namalovanou korunu a vyřeže “IOU” do jablka. Zanechává tedy první stopu, která má Sherlockovi pomoci s jeho hádánkou.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-12
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-13
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-14
Před skokem z nemocnice Moriarty Sherlockovi řekne něco, co v češtině tolik nevyzní. Tedy : ” I love newspapers. Fairy tales. And pretty grim/GRIMM ones, too.” /”Miluju noviny. Pohádky. Některé jsou i pěkně ponuré (grim/Grimm).” Je si tak jistý svou převahou, že se nebojí vyřknout ani takovýto dvojsmysl neboť nečeká, že Sherlockovi stejně něco docvakne.
Pohádky bratří Grimmů: povídka #8 - The Strange Musician / Podivný muzikant:
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-16
Tato povídka je o houslistovi, hledajícím společníky. Houslistova hudba přivolá tři divoké bestie. Když je přechytračí, bestie ho chtějí v pomstě zabít. Jednou z bestií je liška. Moriarty má v kravatě zapíchlou sponu ve tvaru liščí hlavy, když jde Sherlocka “navštívit” do 221B. Sherlock je oním houslistou.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-18
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-19
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-20
Pohádky bratří Grimmů: povídka #92 - The King of The Golden Mountain / Král Zlaté Hory.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-21
Pohádka o chlapci, který se po řadě nebezpečných zkoušek stane králem. V příběhu je i královna a muž, jenž řeší problémy ostatních za peníze. Moriarty si nasadí korunu a sedne si na trůn v londýnském Toweru.  Když je v Baker Street, má hrníček s korunou a Sherlockovi řekne, že “muž s klíčem je král”.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-22
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-23
Takže, Moriarty dá Sherlockovi knihu, poví mu, které povídky si prěčíst (IOU) a poskytne mu dalších milion vodítek k těmto pohádkám. Ale co s nimi má Sherlock udělat? Moriartyho video-pohádka v taxíku vypadá důležitě, ale kdyby byla opravdu relevantní, nejspíše by byla zařazena do nějakého z dřívějších dílů. Nejspíše hledáme něco, co je přímo v této epizodě, něco tak jednoduchého a hloupého, že to máme celou dobu přímo před očima.
Jim nechá Pohádky bratří Grimmů ve škole, odkud unese děti. Společně s knihou tu zanechá i nápis na zdi napsaný olejem, jenž lze vidět jen pod speciálním světlem. Nevěřím tomu, že by malý chlapec zanechal takovou zprávu, která navíc přesně zapadá do povídky “Jeníčka a Mařenky” (následuj stopy/kousky chleba). Moriarty je posedlý pohádky. Dokonce pošle i obálku s kousky chleba na Sherlockovu adresu. Byl to tedy jistě jeho nápad napsat větu na zeď.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-24
Důležitým faktem je také skutečnost, že Sherlock si knihu z místa činu ponechá (můžeme ji vidět v laboratoři). Je tu možnost, že je v knize zanechaná další důležitá zpráva, např. neviditelným inkoustem, který byl už v epizodě jednou použit. Jde o tlustou knihu, ale Moriarty Sherlockovi řekne, jaké stránky hledat. Jak by řekl Jim, je ale mnohem více sexy zakomponovat zprávu rovnou do existujícího textu nežli ji nudně vepsat do knihy.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-25
Takže… V povídce o Sněhurce je jistá věta, která Sherlockovi napovídá PROČ by byl Moriarty ochotný se obětovat.
“Snow-white shall die,” she cried, “even if it costs me my life!”
“Sněhurka zemře,” plakala, “i kdyby mě to mělo stát život!”
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-26
Sherlock jde tedy na střechu nemocnice s vědomím, že stačí Moriartyho vyprovokovat a on se zabije. Toto je pouhá střela od boku, zpráva může nebo vůbec nemusí být ukryta někde jinde. Každá povídka, kterou Jim pro Sherlocka vybral, má ve svém ději zakomponované číslo 3.
3 kulky, 3 střelci, 3 oběti.
I - 3 kapky krve na sněhu, 3 ptáci vzlykající nad Sněhurčinou rakví.
O - 3 divoké bestie.
U - 3 obři a 3 noci utrpení.
Sherlock ví, že ho Moriartyho lidi budou nejspíše na střeše sledovat, a proto předstírá, že je šokován, když se Jim zastřelí. Když Sherlock natahuje svou ruku směrem k Johnovi, dává tím dost možná signál Mycroftovým lidem, že již brzo skočí. Nepochybuji o tom, že mu Mycroft pomáhá, přeci jenom by bylo hloupé nevyužít takovéto “známosti” a především Mycroft by byl ochotný udělat cokoliv, aby odčinil své chyby.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-27
Popelářské auto a cyklista byli už na internetu “vysvětleni” tolikrát, že nemá cenu se do nich znovu pouštět. Stačí si pustit závěrečnou scénu a detailně pozorovat. Jedinou věcí, která nebyla objasněna, je tedy to, jak Sherlock dostal na obličej natolik realisticky krev. Když se pozorně díváte, tak několik vteřin před skokem kamera zaměřuje pouze Sherlockova záda a on si zatím mne obličej a nos. Je možné, že tam umisťuje kapsle s falešnou krví.
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-28
iou-otazka-aneb-mensi-teorie-ohledne-sherlockova-padu-29
Bohužel, na potvrzení těchto teorií si budeme muset ještě chvíli počkat do premiéry třetí sezóny. Někteří velmi pozorní diváci si všimli nenápadného muže, který záhy po skoku Sherlocka něco vyndavá ze saka. I přes maximální přiblížení ale není jisté, co vlastně z kapsy vytahuje (a zda je to skutečně důležité). Nechme se překvapit, určitě budeme znovu ohromeni.
P.S.: Někteří fanoušci věří, že Moriarty, kterého máme možnost vidět v seriálum je jen hercem skutečného kriminálníka. Z Doctora jsem od Moffata zvyklý na ledacos, takže myslím, že ani tato myšlenka není z cesty. Přesto bych v roli Jima (z IT) nechtěl vidět nikoho jiného než Andrewa.
P.P.S.: Andrew Scott sám řekl, že Moriarty je mrtvý. Můžeme mu ale věřit?