Pulp Fiction po 30 letech. Herci na setkání vyzdvihovali Tarantina, jenž chyběl s nemocným Willisem

Pulp Fiction po 30 letech. Herci na setkání vyzdvihovali Tarantina, jenž chyběl s nemocným Willisem
Pulp Fiction: Historky z podsvětí | Miramax
„Je to nadčasový a klasický snímek, který změnil dějiny kinematografie,“ pronesl dle magazínu USA Today John Travolta, jemuž role Vincenta Vegy zajistila návrat mezi hereckou špičku. Tarantino si pro svůj druhý celovečerák po skvěle přijatých Gaunerech vybral převážně ty herce a herečky, kteří tehdy neměli zrovna na růžích ustláno. Dal dohromady památné obsazení, postavám vložil do úst neskutečné perly a podle Jacksona proměnil dynamiku, jakou si lidé od filmových aktérů zvykli očekávat.
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
89%
„Výstavba těch postav a jejich vztahů měla vliv na dynamiku toho, jak lidé nahlíželi na filmy a jak očekávali, že na sebe postavy budou reagovat,“ řekl během události pětasedmdesátiletý herec, jenž stejně jako Travolta za Pulp Fiction obdržel oscarovou nominaci. Stal se nekorunovaným králem filmových monologů, jež příběh zavádí skrze nečekané sebeuvědomělé odbočky a předesílají šokující i morbidně zábavné výbuchy násilí. Těm mohli aktéři podlehnout, což jim však nezabránilo, aby se objevili v dalších částech nechronologicky řazeného vyprávění. V něm se herci nalezli a Travolta s Jacksonem se shodují, že Pulp Fiction dodalo jejich kariérám jiskru. „Drasticky to změnilo můj život v tom smyslu, že díky téhle konkrétní roli se lidé náhle začali domnívat, že jsem ten nejstylovější ‚motherfucker‘ planety. Za což jsem vděčný,“ poznamenal Jackson, jenž poté s Tarantinem spolupracoval ještě pětkrát.
Harvey Keitel, jenž pomohl financovat Gaunery a byl u zrodu další režisérské legendy po Martinovi Scorsesem, vyzdvihl Tarantinův okázalý styl. „Jeho estetické cítění bylo tak silné, že dokázalo změnit vaši režii. Dnes jsme se tu všichni sešli z jediného důvodu, a to díky respektu k umění a umělci,“ nechal se představitel čističe Wolfeho slyšet na pódiu před promítáním. Připomněl, jak Tarantino při jejich prvním setkání zkomolil jeho jméno. Sešli se díky Keitelově manželce, k níž se dostal skvělý scénář ke Gaunerům. Zamilovala se do něj i etablovaná hvězda Posledního pokušení Krista (1988) a cesta k nejikoničtějšímu nezávislému filmu devaadesátek se začala dláždit.
Pulp Fiction
Pulp Fiction
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Pulp Fiction
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Pulp Fiction učinilo hereckou osobnost také z Umy Thurman a stabilizovalo kariéru Bruce Willise, jenž se po úspěchu Smrtonosné pasti a jejího prvního sequelu hledal. Thurman, která se stala Tarantinovou múzou a protagonistkou revenge ságy Kill Bill, má ke svému průlomovému filmu a k úloze mafiánovy hýčkané partnerky Miy Wallace vzkvétající vztah. „Můj vztah k Pulp Fiction se neustále vyvíjí, je překrásný a v průběhu života se rozrůstá. Ten film změnil kinematografii a ovlivnil každého pozdějšího režiséra,“ pronesla žena, která si s Travoltou střihla zřejmě nejslavnější filmový tanec.
Willis se akce nezúčastnil a nadále setrvává v soukromí poté, co roku 2022 ukončil hereckou kariéru. Diagnostikovali mu afázii, která způsobuje porušení řečových částí mozku. Jako svéhlavý boxer Butch rozdal fatální rány proti vůli mafiánského bosse Marselluse (Ving Rhames) a předvedl morálně nejednoznačného hrdinu, jemuž však bylo díky hercově charismatu snadné fandit. Willisovi nyní lidé drží palce i v jeho osobním životě a jeho žena Emma Heming Willis i dcera Tallulah obdržely od přítomného publika hlasitý aplaus.
Zvrat hodný Quentina Tarantina. Ikonický režisér ruší svůj poslední film s Bradem Pittem
Filmy18. 4. 2024
Zvrat hodný Quentina Tarantina. Ikonický režisér ruší svůj poslední film s Bradem Pittem
Potlesk si však nevyslechli ani spoluscenárista Roger Avary, jenž se podílel také na filmu Pravdivá romance, ani samotný Tarantino. Ten se promítání z neznámých důvodů nezúčastnil krátce poté, co na veřejnost prosákly informace o jeho zrušeném filmovém projektu. Jeho desátým a posledním celovečerákem měl být projekt nazvaný The Movie Critic s Bradem Pittem, který ale Tarantino odpískal a nikdo neví, kam se jeho kroky nachomýtnou příště. Jeden čas uvažoval také nad pokračováním Pulp Fiction a Gaunerů v jednom, které by propojily příbuzensky spjaté postavy Vincenta (Travolta) a Vica Vegy (Michael Madsen). Z nápadu však sešlo a především Pulp Fiction zůstává ojedinělým výtvorem a zřejmě nejdůležitějším filmovým impulzem z roku, kdy vznikly také dojímavé klasiky Forrest Gump a Vykoupení z věznice Shawshank. Je i pro vás Tarantinova klasika na prvním místě?
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: USA Today, Movieweb