Robert Zemeckis chce navázat na Forresta Gumpa. Nechybí Tom Hanks i skvělé ohlasy

Robert Zemeckis chce navázat na Forresta Gumpa. Nechybí Tom Hanks i skvělé ohlasy
Forrest Gump | Paramount Pictures
Právě letos, kdy si připomeneme 30. výročí Zemeckisova největšího kariérního úspěchu v podobě Forresta Gumpa, totiž režisér uvede novinku Here (Tady), v níž se stejně jako tenkrát objeví Tom Hanks a Robin Wright a scénář napsal autor Forresta Eric Roth. Vycházel přitom ze stejnojmenného grafického románu od Richarda McGuireho. Ten se v plnotučné verzi objevil před deseti lety, jeho základy však McGuire položil už koncem 80. let.
Robert Zemeckis
Robert Zemeckis

Režisér, Herec

Tehdy se jednalo o revoluční experiment, neboť protagonistou vyprávění byl pokoj, jehož rozličné a v průběhu času se měnící obyvatele jsme mohli sledovat hned na několika obrázcích naráz. I filmová adaptace bude pokrývat větší časovou plochu a příběh několika rodin se tudíž odehraje v průběhu více generací. Proto by podle loňských zpráv mělo dojít i k digitálnímu omlazení Hankse a Wright.
„Vždycky mě přitahovala technologie, která mi může pomoct odvyprávět příběh,“ citoval web Variety Zemeckise, který si pochvaloval výdobytky umělé inteligence, s jejichž pomocí může s věkem hereckých hvězd manipulovat dle libosti. Bude rozhodně zajímavé sledovat, jak se tento experiment vydaří, vždyť v minulosti se především za snahu o realistickou animaci Polárního expresu dočkal Zemeckis velké kritiky. Technologie ho totiž zjevně vždy fascinovaly, ne vždy však bylo na stejné vlně i publikum.
Forrest Gump
Forrest Gump | Paramount Pictures
Tentokrát by to ale mohlo vyjít, čemuž fandí i studio Sony, jež za projektem stojí. Podle informací webu World of Reel totiž testovací projekce snímku dopadly nejlépe v historii tohoto studia, na základě čehož byl vybrán i prestižní listopadový termín premiéry, kam studia často umisťují ambiciózní tituly cílící na Oscary.
Uniklé hodnocení novinku srovnává s vizuálně výraznými díly jako Pí a jeho život či Velká ryba, nechybí však prý ani humanistické poselství ne nepodobné právě Forrestu Gumpovi. Většina děje se zřejmě opravdu odehrává v jedné místnosti, v níž se pomocí filmařských kouzel střídá řada stárnoucích a mládnoucích postav; vedle Hankse a Wright se tu objevují i Paul Bettany, Kelly Reilly či Michelle Dockery.
Forrest Gump
Forrest Gump | Paramount Pictures
Přesné uvedení v našich kinech zatím není známo, ale zdá se, že se tu rodí něco skutečně zajímavého a tři dekády po Forrestu Gumpovi by se Zemeckis mohl vrátit do formy, ve které jsme ho tolik obdivovali. Zatím se můžete podívat na náš žebříček nejlepších komedií.
Zdroje: Variety, World of Reel, Wikipedia