Sergio Leone mohl změnit komiksový svět. Málo známého superhrdinu však natočit nestihl

Sergio Leone mohl změnit komiksový svět. Málo známého superhrdinu však natočit nestihl
Fantom | Paramount Pictures
Vysněným superhrdinou, na jehož převedení na filmové plátno si Leone dělal zálusk, byl Phantom. Poprvé se objevil na stránkách sešitů v roce 1936 a stal se inspirací pro pozdější (a mnohem známější) postavy jako Batman či Captain America. Šlo o maskovaného bojovníka se zločinem, který po řadu generací válčil s nespravedlností ve smyšlené africké zemi Bangalla. Na rozdíl od mnoha jiných superhrdinů byl Phantom obyčejným člověkem, jenž vítězil díky své inteligenci a naučeným bojovým dovednostem.
Fantom
Fantom | Paramount Pictures
Leone se dokonce setkal s Phantomovým autorem Leem Falkem, aby dali spolu dohromady filmové dobrodružství, jež se epikou vyrovná režisérovým spaghetti westernům. Falk v rozhovoru pro blog The Jade Sphinx v roce 2014 na tuto událost vzpomínal: „Setkal jsem se s ním v Mexiku, byl to obrovský muž. Miloval Phantoma a chtěl udělat film z džungle s pygmeji a vším okolo. Znovu jsme se potkali v jeho domě v Římě, pak však zemřel a už z toho nic nebylo.“ Leone zesnul roku 1989 ve věku 60 let.

Leone mezi silnou sestavou

Ještě o něco dříve, tedy v 70. letech, Leoneho oslovil producent Dino De Laurentiis s nabídkou režie filmové adaptace komiksu Flash Gordon. Italský režisér měl rád původní grafické romány od Alexe Raymonda, předložený scénář se jim však prý až příliš vzdaloval, a tak ani tato spolupráce nevyšla. Flashe Gordona chtěl mimochodem zfilmovat i George Lucas, který nicméně od De Laurentiise nezískal práva, a tak řadu prvků z tohoto komiksu zakomponoval do svých tehdy připravovaných Hvězdných válek (1977).
Flash Gordon
Flash Gordon | Universal Pictures
Po jejich úspěchu se De Laurentiis konečně rozhodl Flashe Gordona natočit a koncem 70. let oslovil velmi překvapivá režijní jména. Vedle Leoneho se v jeho hledáčku objevili i Federico Fellini či Nicolas Roeg. Snímek nakonec skončil v rukách méně výrazného Mikea Hodgese, a přestože se setkal s diváckým i kritickým úspěchem, dnes se na něj vzpomíná spíš jako na sympatickou kultovku než na skutečně legendární dílo.

Leoneho univerzum?

Phantom se na stříbrné plátno nakonec podíval až v roce 1996. Měl jej režírovat Joe Dante (Gremlins, Vnitřní vesmír, Malí válečníci), který k projektu přistupoval značně odlehčeněji než předtím Leone, pak však i on z režijní židle sesedl a snímek FantomBillym Zanem v hlavní roli skončil v šedi průměru.
Flash Gordon
Flash Gordon | Universal Pictures
Pro úplnost je třeba doplnit, že Leoneho zajímal i další Falkův komiks, tedy Mandrake the Magician. Dlouho předtím, než se v marvelovském univerzu objevil Doctor Strange, totiž Falk vymyslel mystického kouzelníka bojujícího pomocí gest a schopného ovládnout mysl zloduchů. Obě Falkovy postavy tedy působily značně průkopnicky a není divu, že Leoneho přitahovaly.
Průlom do komiksového žánru se mu však nepovedl a my tak můžeme jen spekulovat, jak by jeho hypotetické univerzum mohlo vypadat. Myslíte si, že by zamíchaly třeba žebříčkem nejlepších akčních filmů všech dob?