Oscarové nominace čelí kritice, že jsou "moc bílé"

Oscarové nominace čelí kritice, že jsou "moc bílé"
Letošním podnětem "nepokojů" je skutečnost,  že všichni herci ve všech kategoriích (hlavní a vedlejší role) jsou bílí herci, což se naposledy stalo roku 1998. Upřímně, vzhledem k poměru černých/bílých herců v Hollywoodu mi to zas tak nepochopitelné nepřijde, ale jde o to, že letos Akademie udělila jen dvě nominace Selmě, což je životopisný film o Martinu Lutheru Kingovi. A to je prostě citlivé téma, které by dle "černého Hollywoodu" mělo mít v rámci nominací na Oscary (minimálně v hereckých kategoriích) větší zastání.
oscarove-nominace-celi-kritice-ze-jsou-moc-bile
A jak už to tak bývá, když se objeví obvinění z rasismu, začnou lidé zmatkovat. Akademie chtěla situaci uklidnit tím, že hodila na Instagram fotku ze Selmy s gratulací k nominaci na nejlepší film. To by bylo v pořádku, kdyby na fotce nebyla herečka Tessa Thompson, kterou Akademie omylem označila jako její kolegyni Carmen Ejogo. Tomu se prostě říká smůla...
Přirozeně se letos řeší i to, že mezi nominovanými tvůrci není ani jediná žena. Klasika. Chápu obavy z diskriminace, ale nemám pocit, že by to byl tenhle případ. Pokud by byl v Hollywoodu poměr filmařů a herců 50/50 v rámci ras a pohlaví, pak ano. Ale takhle? Můžeme se bavit o diskriminaci v rámci profese, ale pokud jde o nominace, přijde mi to jako velká bouře ve sklenici mediálně vděčné vody.