4. týden-kinopremiéry: Dobrodružný animák, tragikomický Birdman a klasický Hitchcock

4. týden-kinopremiéry: Dobrodružný animák, tragikomický Birdman a klasický Hitchcock
Birdman
Začneme Birdmanem, který je mnohými označován za největší filmovou událost roku 2014. K nám se tragikomedie s Michaelem Keatonem v hlavní roli dostává až letos, takže se na žhavého oscarového kandidáta můžete vypravit těsně před termínem "rozdávání" slavné plešaté sošky (7. únor 2015). Pokud jste fanoušky režiséra Iñárritua, který má Birdmana na svědoví, budete s největší pravděpodobností překvapeni. Příběh o zkrachovalém herci, kdysi slavném komiksovém Birdmanovi, oplývá černým humorem, akční kamerou a originálním prolínáním surreálných a reálných scén. Co by na to asi řekl Luis Buñuel?
Středobodem je Keatonova postava, která se musí vypořádat se šrámy minulosti. Zároveň nechce ustrnutou na vyčpělých vavřínech a snaží se rehabilitovat, jít důstojně dál. Michael Keaton chytil druhý dech, Iñárritu se opřel do konglomerátu se značkou komiksový film. Obouvá se ale taktéž do vysokého umění, své si vyslechne věhlasná newyorská kritička. Není nouze ani o zábavu, i když výrazně hořkosladkou. Všechny recenze filmu si přečtěte zde. Známky jsou vysoké, prozatím 88 procent.
Velká šestka
Dalším snímkem, který se těší zájmu recenzentů, je Velká šestka. Animák přibližuje svět vědců, jejichž motivací je - velké překvapení - odhalit padoucha. A taky si jen tak pro radost hrát s nejrůznějšími vychytávkami. Nejnovější Disneyovka není určena nejmenším divákům, ty školou povinné ale pobaví zaručeně. Vztah Hiro Hamady k robůtkovi Baymaxovi je prostě kouzelný.
Z recenze Františka Fuky: "Velká šestka se drží někde na hranici mezi lepší disneyovkou a horší pixarovkou. Snaží se tvářit trochu jako radikální a odvážná vize, ale například takoví Úžasňákovi byli před 10 lety výrazně radikálnější, odvážnější i lidštější." Všechny recenze filmu najdete zde. Prozatím 80 procent.
Přitahují vás Bohem opuštěná místa plná krys, dekadence a bezmoci? Máte rádi tvorbu vizionářského spisovatele E. A. Poea? Potom si užijete thriller Podivný experiment (2014), který se inspiroval jednou jeho povídkou. Podobně jako v případě Prokletého ostrovu (2010) Martina Scorseseho jde i v Podivném experimentu o návštěvu psychiatrického zařízení, kde se role a duševní stavy lékařů a chovanců stírají. V čempak asi bude háček tentokrát? Recenzenti se zatím v názoru na film dost liší. Spíš než temnou atmosféru nicméně vyzvihují výkony herců (Ben Kingsley, Jim Sturgess, Michael Caine). Prozatím 59 procent
James Stewart
Okno do dvora | Paramount Network
Po klasikovi literárním přichází ten filmový. Do kin se totiž v restaurované verzi vrací Okno do dvora kultovního Alfreda Hitchcocka. Mysteriózní thriller vypráví příběh fotografa (James Stewart), který se nudí a sleduje dění v bytech jednoho vnitrobloku. Snoubenka Grace Kelly by ho měla ráda v chomoutu, ale on se svého fotoaparátu prostě nevzdá. A v jednom bytě se začne něco dít... Víc jak 60 let uplynulo od premiéry téhle klasiky, která sice měla 4 nominace na Oscara, ale vyšla naprázdno. Do duší filmových fanoušků se však zapsala nesmazatelně. Nevěříte? Přesvědčte se nyní.
Babovřesky: trailer | Falcon
Po klasikovi světové kinematografie si představíme našeho lidového baviče. Řeč se samozřejmě o Zdeňkovi Troškovi, jehož Babovřesky 3 útočí na bránice diváků a imunitní systém představitelů lumpenkavárny. Jaký je závěrečný díl komedie? Spíš než film připomíná sled reklam na méně či více bizarní výrobky. Prý se můžete těšit i na dost surreálné scény. Hm... Recenze si přečtěte zde.
Vyšší moc
Co dalšího pro vás distributoři připravili? Je tu koprodukční severské drama s příchutí černého humoru Vyšší moc (2014). Manželská krize zastihne čtyřčlennou rodinu v nejméně očekávanou dobu, na zimní dovolené v horách. A nastává dvouhodinové dusno, ozvláštěno prvotřídní kamerou, svérázným hereckým duem a minimalistickou hudbou. Něco pro cinefily. Nebo manželské poradce. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 87 procent.
Po Vyšší moci přichází Velká noc (2013), naturalistický dokumentární film, který byl předloni oceněn v Jihlavě. Nyní vstupuje do kinodistribuce, aby divákům přiblížil život lidí, kteří pracují v noci. A nejedná se jen o nositele nejstaršího řemesla. Lákavá příležitost jak se bez újmy na zdraví a psychice podívat na odvárcenou stranu dne.
Opři žebřík o nebe
Marián Kuffa jako představitel obětavého člověka v dokumentu Opři žebřík o nebe.
I následující dva snímky jsou žánrové dokumenty. Opři žebřík o nebe vznikl v jedné slovenské osadě, kde katolický kněz Marián Kuffa pomáhá svým hříchy poznamenaným ovečkám. A závěrečný snímek Ať žijí protinožci! (2011) přichází se zajímavým autorským pohledem, i když po dlouhých 4 letech od jeho vzniku. Autor dokumentu sleduje čtyři odlišná místa různých světových kontinentů. A rozehrává zajímavý vizuální kaleidoskop, odhaluje nečekané, magické a mnohdy i humorné souvislosti.
Ať žijí protinožci!
Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.