Irena Pavlásková zfilmuje Pražské orgie, knihu věhlasného Philipa Rotha

Irena Pavlásková zfilmuje Pražské orgie, knihu věhlasného Philipa Rotha
Zemský ráj to napohled
„Panu Rothovi jsem napsala a poslala mu své filmy. Na základě toho mě pozval k sobě do Connecticutu, kde jsme strávili celé odpoledne. Zajímalo ho všechno o mně, o mé rodině, myšlení i mých názorech,“ řekla v rozhovoru pro ČTK režisérka Irena Pavlásková, která si bere na starost sepsání scénáře k Pražským orgiím. Film, na jehož vznik se začínají shánět finance, by chtěla natáčet příští rok.
O čem je Rothova knížka? Vypráví příběhy fiktivního amerického spisovatele, který v 80. letech minulého století pátral v Praze po zapomenutém židovském autorovi. A provázela ho celá řada tragikomických situací. Dílo je z části autobiografické, spisovatel Philip Roth se totiž do Československa skutečně vydával. V 70. letech zde morálně i finančně podporoval autory disentu. Navštěvoval také hrob Franze Kafky.
Pokud se vše podaří, půjde o další snímek, kterým Irena Pavlásková přiblíží československý disent. V roce 2009 natočila komedii Zemský ráj to napohled, jejímž předobrazem byly milostné zálety lidí z disentu. Pohled americkýma očima v případě Pražských orgií by mohl být velmi zajímavý. Snad autorka ve scénáři zachová důležité prvky a tuzemský divák pohled do dobového zrcadla unese.
Víte, že...
...podle knih Philipa Rotha bylo natočeno hned několik zajímavých filmů? Vyhořelého profesora ve snímku Umírající zvíře (2008) podle Rothovy předlohy ztvárnil Ben Kingsley. Život se v něm pokoušela probudit mladá studentka v podání Penélope Cruz. Loni vznikl snímek The Humbling (2014). V něm se pro změnu hroutí divadelní herec (Al Pacino), který prožije platonický vztah s mladou lesbickou dívkou. Philip Roth se nebojí jít naproti mužské slabosti a křehkosti. Je držitelem celé řady významných literárních cen.