Nejočekávanější filmové adaptace roku 2015

Nejočekávanější filmové adaptace roku 2015
nejocekavanejsi-filmove-adaptace-roku-2015
10. Pýcha & předsudek & zombies
Režie: Burr Steers
autor románu – Seth Grahame-Smith
Slavná románová předloha Jane Austen Pýcha a předsudek byla už mnohokrát adaptovaná. Tentokrát ovšem klasické předivo vztahů naruší mor, jež činí z lidí zombies. Zní to děsivě? Rozhodně. Ovšem předchozí adaptace téhož autora – Abraham Lincoln: Lovec upírů autora těchto řádků pobavila. Tak uvidíme…
Světová premiéra: podzim 2015
nejocekavanejsi-filmove-adaptace-roku-2015-1
9. Our Kind Of Traitor (nemá český titul, pracovně Takový náš zrádce)
Režie: Susanna White
autor románu – John Le Carré
Mistr špionážního románu John Le Carré měl v posledních letech hned dva úspěšné zářezy do filmové pažby - Jeden musí z kola ven a Nejhledanější muž. Předposlední román (2010) je o ruském oligarchovi, který se prostřednictvím britského páru snaží napojit na britskou tajnou službu. Páreček ztvární Ewan McGregor a Naomie Harris, Rusáka si dá Stellan Skarsgård.
Světová premiéra: podzim 2015
nejocekavanejsi-filmove-adaptace-roku-2015-2
8. Beasts Of No Nation (nemá český titul, pracovně Bestie bez národnosti)
Režie: Cary Fukunaga
autor románu – Uzodinma Iweala
Světový bestseller vyprávějící příběh Agua, chlapce, který je donucen stát se vojákem. Režisér megaúspěšného seriálu Temný případ se tak vrací na filmové plátno a kromě Idrise Elby v něm neuvidíme žádnou velkou hvězdu. Dodejme, že vzhledem k předloze to bude ku prospěchu sugestivity díla.
Světová premiéra: některý z velkých festivalů 2015
nejocekavanejsi-filmove-adaptace-roku-2015-3
7. Daleko od hlučícího davu
režie: Thomas Vinterberg
autor předlohy – Thomas Hardy
V dnešním seznamu adaptace jediného již nežijícího autora. Dánský režisér Thomas Vinterberg (Hon) se rozhodl jít ve stopách Johna Schlesingera (adaptoval knihu v roce 1967). Není pochyb, že to ale udělá svébytně a s dánskou uhrančivostí. Hlavní role Carey Mulligan.
Česká premiéra: 9. července
nejocekavanejsi-filmove-adaptace-roku-2015-4
6. Vybíjená
režie: Petr Nikolaev
autor předlohy – Michal Viewegh
Ze spojení Michal Viewegh a Petr Nikolaev už jednou vzešel povedený film – Báječná léta pod psa. V tomto groteskně bilančním příběhu si ústřední trojici kamarádů zahrálo trio z kultovního televizního seriálu Partička – Michal Suchánek, Richard Genzer a Ondřej Sokol.
Česká premiéra: 12. března
nejocekavanejsi-filmove-adaptace-roku-2015-5
5. Hologram pro krále
režie: Tom Tykwer
autor předlohy – Dave Eggers
Autor předlohy Dave Eggers už je v Hollywoodu etablovaným scenáristou (např. Max a maxipříšerky), tentokrát došlo na jeho úspěšný román inspirovaný klasickou hrou Čekání na Godota (tady se čeká na audienci u saudského panovníka). Že by další Oscar pro Toma Hankse?
Světová premiéra: 25. listopadu 2015
nejocekavanejsi-filmove-adaptace-roku-2015-6
4. Marťan
režie: Ridley Scott
autor románu - Andy Weir
Ridley Scott ani po sedmdesátce nemá dojem (na rozdíl od mnoha diváků), že by patřil do starého železa. A letos půjde do kin jeho adaptace románu Andyho Weira „Marťan“. Příběh o astronautovi, proti kterému se vše spiklo. Vlastně celá planeta. Škoda, že se režie neponechala autoru scénáře Drew Goddardovi (jeho Chata v horách byla výborná!). Hlavní role Matt Damon.
Česká premiéra: 26. listopadu
nejocekavanejsi-filmove-adaptace-roku-2015-7
3. Temné kouty
režie: Gilles Paquet-Brenner
autorka románu – Gillian Flynn
Gillian Flynn po enormním úspěchu Zmizelé je opět na scéně. Hlavní hrdinka příběhu si sebou nese těžké břemeno – její matka a dvě sestry se staly oběťmi satanistické vraždy. Po mnoha letech se případ znovu otevírá. Hlavní role Charlize Theron.
Světová premiéra: dosud neupřesněno
nejocekavanejsi-filmove-adaptace-roku-2015-8
2. Padesát odstínů šedi
režie: Sam Taylor-Johnson
autorka románu – E. L. James
Málokdo z nás nikdy neslyšel o této vpravdě slavné knize. Kritici ji řadí mezi odpad, ale autorka a milióny jejích čtenářů si z toho těžkou hlavu nedělají. Režisérka Sam Taylor-Johnson je šikovná a herec Jamie Dornan má charisma. Že by zase po čase film předčil předlohu?
Česká premiéra: 12. února
nejocekavanejsi-filmove-adaptace-roku-2015-9
1. Malý princ
režie: Mark Osborne
autor předlohy – Antoine de Saint-Exupéry
Jedna z nejslavnějších knih pro děti (napsána 1943), kterou milují i dospělí, se dočká teprve třetího celovečerního zpracování. Vývoj projektu si pohlídali Francouzi, kasu drželi v Hollywoodu, režii má Mark Osborne (Kung Fu Panda). První obrázky z filmu jsou více než slibné!
Česká premiéra: 3. prosince 2015