Jak jsem koukal na seriály - TOP 10 amerických a britských seriálů roku 2014

Jak jsem koukal na seriály - TOP 10 amerických a britských seriálů roku 2014
10. Detectorists (BBC) – 6 epizod
top-10-americkych-a-britskych-serialu-roku-2014
Absolutně nenápadná minisérie o dvou přátelích, které spojuje balancování nad propastí lúzrovství a neukojitelná touha najít se svým detektorem kovů něco víc, než jen plíšek od coca-coly. Humor takřka ranně formanovský a zjevně postavený na skvělém herectví Mackenzieho Crooka a Tobyho Jonese.
9. Živí mrtví – The Walking Dead (AMC) – 5. série (8 epizod)
top-10-americkych-a-britskych-serialu-roku-2014-8
Naopak velmi nápadný a celému seriálovému světu známý fenomén The Walking Dead se vloni dostal do první poloviny 5. série. Startovací díl byl vpravdě sugestivní ochutnávkou, která později už ale nenabídla nic obdobně vysoké kvality. I tak si ale seriál drží vysokou úroveň.
8. Rozvedený se závazky - Louie (FX) – 4. série (14 epizod)
top-10-americkych-a-britskych-serialu-roku-2014-3
Seriál původně z produkce HBO, která důvěřovala mimořádně kultivovanému a současně nekorektnímu humoru stand-up komika Louise C.K.. Jeho Lucky Louie z první série vysílané jako sitcom v přímém přenosu se postupně transformoval v regulérní indie-seriál. Louie je Louie. Mám ho rád.
7. The Missing (BBC) - 8 epizod
top-10-americkych-a-britskych-serialu-roku-2014-7
Seriál o pátrání manželů Hughesových po zmizelém synovi je odvážným počinem, který se svým dějem pohybuje na rozsáhlém několikaletém prostoru a s překvapivou lehkostí skoky v letech i posunutých charakterech postav zvládá. Dvě nominace na Zlaté glóby. A skvělý Tchéky Karyo!
6. Knick: Doktoři bez hranic (HBO) – 10 epizod
top-10-americkych-a-britskych-serialu-roku-2014-6
Ikonická postava americké kinematografie Steven Soderbergh vstoupil do vod televizních seriálů vpravdě kultivovaně a bravurně. Pohled do počátků chirurgie nabídl divákům Clivea Owena jako vizionářského primáře chirurgie se značnou závislostí na kokainu a zdolávající rasistické předsudky. Skvělý seriál. Dobře jsem se bavil a lecčemu i přiučil.
5. Peaky Blinders (BBC) – 2. série (6 epizod)
top-10-americkych-a-britskych-serialu-roku-2014-4
A ještě jednou mini-série z produkce BBC. Steven Knight si první sérií gangsterské rodinné ságy z počátku 20. století získal okamžitě pozornost diváků a získal řadu ocenění. Druhá série na mě nepůsobila ani v nejmenším recyklačním dojmem a po zásluze si získala důvěru BBC k natočení 3. série.
4. Happy Valley (BBC) – 6 epizod
top-10-americkych-a-britskych-serialu-roku-2014-2
Happy Valley není nic pro třasořitky a romantiky, které by mohl titul britské minisérie zmást. Ústřední postavou je policejní důstojnice Catherine, která musí řešit osobní problémy, ale i únos mladé dívky v Yorkshire valley. Sarah Lancashire v hlavní roli dává zapomenout na vykonstruované postavy a šustění papíru. Tahle postava vážně žije.
3. The Fall (BBC) – 2. série (6 epizod)
top-10-americkych-a-britskych-serialu-roku-2014-5
Druhá série skvěle hodnocené a diváky kladně přijaté britské mini-série. Gillian Anderson v roli anglické vyšetřovatelky, která v Belfastu pátrá po sériovém vrahovi (Jamie Dornan). A opět ve velkém stylu. Dokonce možná ještě lépe. Tvůrce seriálu Allan Cubitt má o práci postaráno.
2. Temný případ - True Detective (HBO) – 8 epizod
top-10-americkych-a-britskych-serialu-roku-2014-9
Temný případ vznikl z pera Nica Pizzolatta a HBO mu dala zcela volnou ruku. Všech 8 epizod natáčel talentovaný Cary Fukunaga a vznikl noir detektivní seriál, jaký tady nebyl snad od dob Twin Peaks. Škoda jen trochu přetáhlého finále, které jakoby se točilo až po dotočné. Nicméně další série už se chystá.
1. Fargo (FX) (10 epizod)
top-10-americkych-a-britskych-serialu-roku-2014-1
Seriál Fargo byl očekávaný s velkým napětím. Především pak fanoušky stejnojmenného celovečerního filmu bratří Coenů (k nimž se osobně řadím). A s ubíhajícími díly jsme s radostí uznali, že se tvůrcům podařilo uchovat ducha předlohy a současně vytvořit svébytný tvar. Věc v podobných případech nevídaná a o to více obdivuhodná. Pro mě seriálový počin roku.