"Neznámý" Andy Serkis aneb Když Glum režíruje Hobita a Mauglího

"Neznámý" Andy Serkis aneb Když Glum režíruje Hobita a Mauglího
Úsvit planety opic. Andy Serkis vpravo.
Andy Serkis se na televizních obrazovkách prvně objevil v roce 1984. Nyní je z něj hvězda první velikosti, kterou sice fanoušci nemusejí poznat na první dobrou, ale o to větší komfort mu to přináší. Serkis totiž proslul hlavně jako představitel takzvaných "motion capture" rolí. Oč jde? Dříve herce namaskovali, oblékli do kostýmu a byl k nepoznání. Nyní jej polepí fixačními body, navléknou do přiléhavého úboru, natočí a poté z něj v postprodukci udělají třeba Gluma, Caesara, King Konga. Všechny tyto ikonické postavy ztvárnil právě Serkis.
kdyz-glum-reziruje-hobita-predstavuje-se-neznamy-andy-serkis-2
Andy Serkis jako Glum při natáčení jednoho z dílů Pána prstenů.
Natáčení před klíčovacím pozadím je v současnosti poměrně běžnou záležitostí. Herci velmi často hrají bez kulis a kontextu prostředí. To, co předvádí Serkis, je ale o několik tříd dál. Tvůrci totiž v postprodukci využívají jeho grimasy a pohyby. Což Andy umí dokonale, tak moc, že se dočkal ocenění od lidí, kteří by za normálních okolností podobné "opičky" za svébytné herectví neoznačili. Jak a kdy to Serkis změnil? Spoluprací s Peterem Jacksonem na Pánovi prstenů: Společenstvu prstenu (2001). Režisérem byl osloven již o dva roky dříve. Letos je tedy Serkis držitelem občanky za "motion capture" herectví.
Představme si nejzásadnější role Andyho Serkise. Nepůjde jen o "motion capture", ale i o herectví jako takové.

Glum

kdyz-glum-reziruje-hobita-predstavuje-se-neznamy-andy-serkis-1
Andy Serkis jako Glum: natáčení a výsledek.
Slizounek upozorňující na to, co s bytostí dokáže touha po moci (prstenu). Bez Gluma by se Pán prstenů a později Hobit neobešel. Protože po roce 2000 technologie pokročily, rozhodl se režisér Peter Jackson k natáčení za pomocí "motion capture". Na obrázku vidíte Andyho během natáčení a vpravo výsledek. Již v roce 2002 ocenili američtí akademici práci maskérů a tvůrců vizuálních efektů na prvním dílu Pána prstenů. Andy uspěl až s Návratem krále. Na Oscarech to nicméně nebylo. Cenu za "Výjimečný výkon herců ve filmu" obdržel na večeru organizace SAG-AFTRA, sdružující na 165 tisíc herců a rozhlasových, televizních autorů. Důležitější než ceny je fakt, že role Gluma zajistila Serkisovi nehynoucí slávu.

Kong/Lumpy

kdyz-glum-reziruje-hobita-predstavuje-se-neznamy-andy-serkis-7
Andy Serkis jako Kong (při natáčení) a lovec Lumpy v King Kongovi Petera Jacksona.
Rok 2005 přinesl další spolupráci Andyho Serkise s režisérem Peterem Jacksonem. Romanticko-dobrodružný film King Kong byl pro Andyho skutečnou výzvou. Ztvárnil Konga i drsného lovce Lumpyho. Naomi Watts, která se v pažích Konga ocitla, k natáčení sdělila: "Andy je charakter. Hrál úplně jinak, než ostatní muži. Nemluvil, ale využíval široké škály fyzického a emocionálního herectví. Vlastně jsem po celou dobu natáčení jen reagovala na to, co předvádí. Běz něj bych tu roli nezvládla." King Kong získal 3 sošky Oscara v technických kategoriích. Andy vyšel naprázdno. Roli hrál i tentokrát klíčovou.

Ian Dury

Andy Serkis
Andy Serkis ve filmu Sex & Drugs & Rock & Roll.
Serkis se obejde i bez digitálních berliček. Ostatně, začínal u divadla. V roce 2010 si zahrál v životopisném snímku Sex & Drugs & Rock & Roll. Britský herec ztvárnil legendární hudební postavu přelomu 70./80. let, zpěváka a muzikanta Iana Duryho, jehož život ovlivnila dětská obrna. Komerční potenciál filmu téměř nulový, pro řadu hudebních fanoušků jde ovšem o nezapomenutelné dílo. Za autentické ztvárnění civilní role Iana Duryho obdržel Andy Serkis cenu Evening Standard Film Awards, kterou udílejí londýnské noviny Evening Standard.

Kapitán Haddock

kdyz-glum-reziruje-hobita-predstavuje-se-neznamy-andy-serkis-9
V animovaném snímku Tintinova dobrodružství byl Andy Serkis předobrazem kapitána Haddocka.
Steven Spielberg coby režisér a koproducent, Peter Jackson jako jeden z dalších koproducentů. Serkis se v roce 2011 opět ocitl ve vybrané společnosti. Tintinova dobrodružství, kde si zahrál svérázného kapitána Haddocka, pobavila malé i velké diváky. Adaptace slavného belgického komikse má kritéria klasického celovečeráku. S tím, že si chvilku budete připadat jako u dobrodružství Indiany Jonese.

Caesar

kdyz-glum-reziruje-hobita-predstavuje-se-neznamy-andy-serkis-8
Andy Serkis jako Caesar v nových dílech Planety opic.
V roce 2011 přišel velký návrat, kina ovládlo Zrození planety opic. Sice z toho nebyl žádný Oscar, ale za úspěch lze počítat již fakt, že se tvůrcům podařilo se ctí navázat na původní kultovní film (ve skutečnosti jde o prequelové díly, pojednávající o tom, co Planetě opic předcházelo). Serkis, posilněn zkušeností z King Konga, ztvárnil Caesara, který vyrůstá ve vůdce opic. Naprosto dech beroucí. Zvířecí emotivnost vyvažuje rozum přibližující postavu Caesara lidskému divákovi. Následuje Úsvit planety opic. A další Serkisova prvotřídní role. Bude konečně nominován na Oscara?
kdyz-glum-reziruje-hobita-predstavuje-se-neznamy-andy-serkis-4
Serkis při natáčení opičí jízdy.
Svůj talent a zkušenost projevil Andy Serkis i jako režisér. Peter Jackson mu dal důvěru při natáčení předposledního a závěrečného dílu Hobita. Andy vedl druhý štáb. Což není žádná ostuda. Velkofilm, kterým Hobití série je, znamená výzvu a obrovský zážitek i pro "obyčejného" runnera.
Andy Serkis, Orlando Bloom, Ian McKellen
Z premiéry Hobita: Bitvy pěti armád. Ian McKellen, Andy Serkis a Orlando Bloom. | Warner Bros.