US tržby: Katniss je bojovník, který každý rok bez problémů porazí soupeře

US tržby: Katniss je bojovník, který každý rok bez problémů porazí soupeře
Interstellar
Ano, první část Síly vzdoru bude za černého koně - jednička startovala za 152 milionů dolarů, dvojka měla dokonce ještě o 10 mega více. Síla vzdoru: 1. část si musí vystačit s "pouhými" 121 miliony. Je to menší vykřičník, který by mohl studio dokopat k tomu, aby druhá část byla o něco výživnější. Stres ale u účetních rozhodně nevládne. Za pouhé tři dny to nový díl Hunger Games celosvětově dotáhl na 276 milionů, přičemž stál necelou polovinu. S takovou mají v Lionsgate znovu vyhráno a je to radost i pro kinaře. Ti zažili nečekaně hubené léto a příšerné září, od října se ale dolárky jen sypou.
Druhá zůstala Velká šestka, další úspěšný animovaný zářez studia Disney, který dokazuje, že děti jsou nejlepší cílová skupina. Třetí se udržel Interstellar, na tržbách nicméně citelně ztrácí. Ambiciózní sci-fi Christophera Nolana se řadě lidí trefila do noty (ve stylu "nejlepší film všech dob"), šeptanda přesto nefunguje tolik, aby film skutečně patřil k největším hitům letošního roku. V Americe naopak budou jeho výsledky zklamáním (stěží zvládne vydělat polovinu co Počátek), při pohledu na celosvětové tržby ale hořká pachuť z úst mizí - snímek má již nastřádáno 451 milionů dolarů.
Jeff Daniels, Jim Carrey
Návrat blbýho a blbějšího
Až na čtvrté místo se z minulé zlaté pozice odklidil Návrat Blbýho a blbějšího, což se dalo čekat. Nejde o nijak sofistikovanou zábavu a nadšení pomalu opadá. Tržby ze Států nejsou nejhorší, o skutečném úspěchu ale rozhodne až zbytek světa. A tam se Harry a Lloyd teprve chystají šířit svou blbost. Skvěle si vede pátá Zmizelá, jeden z největších letošních vytrvalců. Že podobný film vydělá třetinu miliardy, to před premiérou nikdo netipoval.
Nikdo přirozeně nebyl tak naivní, aby proti Hunger Games nasadil silnou novinku. Jediný, kdo nově do TOP10 o víkendu nakoukl, je životopisný příběh vědce Stephena Hawkinga Teorie všeho. Snímek se již pár týdnů hraje, o víkendu ale posílil o sto sálů a stačilo to na desáté místo a 1.5 milionu.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.