47. týden-kinopremiéry: Katniss zakusí sílu vzdoru, Jana se uchýlí ke kadeřníkovi a Andrea představí Život podle Václava Havla

47. týden-kinopremiéry: Katniss zakusí sílu vzdoru, Jana se uchýlí ke kadeřníkovi a Andrea představí Život podle Václava Havla
Tvůrci fenoménu Hunger Games dávkují svůj znepokojující lektvar s důmyslností středověkých šarlatánů. Magie marketingu 21. století. Do kin míří Hunger Games: Síla Vzdoru 1. část. Film je posilněn (nebo oslaben?) vybranými projekcemi ve formátu 4DX. Katniss (Jennifer Lawrence) ve zdraví vyvázla z Her čtvrtstoletí, musí ale zachránit svého milého ze spárů nepřátel. Pocit, že je pouhým nástrojem v rukou mocných, sílí.
Je to zvláštní fenomén. Zajímalo by mě, co by na film řekli pamětníci diktátorských režimů, tedy ne tak docela cílová skupina. Recenze nejnovějšího dílu Hunger Games si přečtěte zde.
Ve svých 43 letech debutuje celovečerním filmem MY 2 režisérka Slobodanka Radun. Jana Plodková ve snímku ztvárnila ženu, která utíká od nevěrného manžela. Pochopení najde u homosexuálního kadeřníka (Ondřej Nosálek), vztah nicméně nemůže být z důvodu odlišné sexuality zcela naplněn. Jana Plodková se po Rozkoši (2013) představuje v další generační výpovědi. Rozhodně je dobře, že se tvůrci věnují současným (tak složitým) vztahovým peripetiím. Jak je to ale s kvalitou filmu? Nevíme. Snímek jsme neviděli. Recenze si přečtěte zde.
Dokumentární snímek Život podle Václava Havla se jen pár dní po vzpomínce na 25 let od sametového listopadu představuje v klasické kinodistribuci. Film vznikl v česko-francouzské koprodukci, podpořila ho Česká televize, která jej též uvedla. Střihový snímek oplývá humorem a paradoxy. Autor absurdních dramat se v osudu Václava Havla nezapře. Z Hrádečku na Pražský hrad a do Bílého domu, chtělo by se jednou větou snímek glosovat. Recenze si přečtěte zde.
Příšerný vlasy
Na závěr tu máme něco pro vyznavače artových-festivalových děl. Koprodukční drama Příšerný vlasy vypráví o životě jedné rodiny v hlavním městě jihoamerické Venezuely. Ústředním tématem filmu je střet svérázné povahy 9 letého chlapce Juniora a jeho matky, která nestrpí synovu spontánnost. Potýká se totiž s existenčními problémy, kde nemá dětský svět a jeho hravost důležité místo. Snímek se prozatím minul zájmu recenzentů.
Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.