43. týden-kinopremiéry: Keanu Reeves se mstí, Robert Downey Jr. žehlí rodinné vztahy a Björk ohromuje audiovizuální show

43. týden-kinopremiéry: Keanu Reeves se mstí, Robert Downey Jr. žehlí rodinné vztahy a Björk ohromuje audiovizuální show
Björk: Biophilia Live
| Aerofilms
Začneme snímkem, který vstoupil do vybraných kin již v pondělí. Hudební dokument Björk: Biophilia Live (2014) je záznamem koncertu slavné islandské umělkyně, která se před lety objevila ve filmu Larse von Triera Tanec v temnotách (2000). Pro na první pohled křehkou divu z toho byla oscarová nominace.
Björk
Biophilia Live je záznamem živáku, který proběhl loni v Londýně. Snímek potěší všechny po kultuře lačnící fanoušky vyznávající tezi, že síla umění spočívá v multižánrovosti. Ostatně, Islanďanka Björk zaujala i díky neortodoxním videoklipům, na kterých spolupracovala s prvotřídními režiséry (například Michel Gondry). Pokud vás Biophilia zajímá, pospěšte si. Snímek je ve vybraných kinech uváděn jen do neděle 26. října.
Keanu Reeves
Po nekompromisní umělkyni přichází na řadu neméně důrazný John Wick (2014). Zabijáka na odpočinku, kterého k další krvavé akci vyburcuje vražda milovaného psa, si zahrál Keanu Reeves. Fanoušci devadesátkové akce jásají, humanisté se poroučejí a psychologové mají nový případ - chladnokrevného gangstera, který si může pro smrt zvířete oči vyplakat. Z recenze Tomáše Chvály: "Není to jen o tom, že bychom sledovali několik profíků, jak se navzájem snaží na plátně pozabíjet. Svět Johna Wicka je překvapivě detailně prokreslený a jasně definovaný. Má své mantinely, jichž se drží a vše dokáže velmi dobře a srozumitelně prezentovat. Působí to dojmem, že tvůrci vycházeli s nějaké komplexní komiksové předlohy, scénář filmu je nicméně původním dílem."
Chad Stahelski, Keanu Reeves, Adrianne Palicki, David Leitch
Jste-li fanoušky akčního žánru, není co řešit. Jinak se Johnu Wickovi vyhněte obloukem. Ve filmu sice postřílí desítky lidí, vás by nicméně nezasáhl. Recenze si přečtěte zde. Prozatím solidních 75 procent.
Soudce: trailer | Warner Bros.
Robert Downey Jr. není jen představitelem komiksového Tonyho Starka. Že nevěříte? Herec s divokou minulostí se vás pokusí přesvědčit v rodinném dramatu Soudce (2014), které režíroval David Dobkin, autor řady - víceméně průměrných - komedií. O co v Soudcovi jde? Právník Hank Palmer (Robert Downey Jr.) se z velkoměsta vrací domů, kde prožil dětství a kde je jeho odcizený otec, maloměstský soudce (Robert Duvall), podezřelý ze spáchání vraždy. Palmer se rozhodne zjistit pravdu a v průběhu pátrání obnovuje spojení s rodinou, od které před lety odešel.
Z recenze Tomáše Chvály: "Soudce je prostě podívaná, která se nestydí za svou nepůvodnost a jejímž cílem je hlavně pobavit, dojmout a nechat excelovat herce. To se většinu času daří. Neříkám, že filmu nebude více slušet televizní obrazovka. Přesto návštěvy kina nelituji. Byl to čas strávený ve velmi dobré společnosti." Všechny recenze si můžete přečíst zde.
A teď tu máme něco pro vyznavače klasické loutkové animace. Do kin vtrhli Škatuláci (2014), dobrodružná komedie, které udává tempo a kouzlo fantasie, jeden unesený kluk a bizarní tvorové, respektive jejich činy. Zapomeňte na poselství, tvůrci si dali za cíl vás pobavit. Podařilo se? To můžete posoudit ve zveřejněných recenzích, které najdete zde. Hodnocení prozatím na známce 62 procent.
Co jsme komu udělali? (2014) táže se usedlý francouzský pár ve stejnojmenné komedii. Motto snímku "Čtyři svatby a dva na umření" odkazuje ke kultovní britské komedii. Je to namístě? Ve filmu se řeší multikulturalismus, náboženství a podobně. Překvapí ale někoho v roce 2014, že se do tradiční francouzské rodiny přižení Muslim, Žid a Číňan? A když už, je to důvod ke karikatuře? Recenze snímku si přečtěte zde. Prozatím 70 procent.
Intimity
O vaši pozornost se hlásí též česká romantická komedie Intimity (2014). Režíruje Ivo Macharáček, scénář je dílem Evžena Gogela, který budoval dějovou linku ke komediální sérii Kameňák. Film je mozaikou několika příběhů, kde jde o lásku a vztahy. Chybí dramaturgický dohled. Ze snímku navíc trčí doslovnost, která degraduje diváka, a otravný product placement. Film působí jako projekt party přátel. Během natáčení se asi velmi dobře bavili, ale výsledný dojem spíš deklasuje tuzemskou tvorbu. A to se do projektu zapojilo poměrně dost kvalitních českých herců. Projekce pro "zasvěcené"? Proč ne. Ale distribuovat snímek po celé České republice, to mi rozum dvakrát nebere. Recenze filmu Intimity si přečtěte zde.
Krok do tmy
A na závěr představujeme slovenské drama o partizánech, krvavé minulosti, slabosti, síle, lásce a odvaze. Krok do tmy (2014) si klade otázky, které ani od konce 2. světové války neutichají. Přidáte se? Recenze filmu najdete zde. Prozatím 50 procent.
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.