TOP 10: Nejlepší filmy Keanu Reevese

TOP 10: Nejlepší filmy Keanu Reevese
47 Róninů (2013).
1991 - Mé soukromé Idaho (režie Gus Van Sant)
River Phoenix, Keanu Reeves
Keanu Reeves
Skutečně první film, kde Keanu Reeves prokázal, že nemá jen hezkou tvářičku s exotickým nádechem, ale že je i talentovaný herec. Ztvárnil zde mladého prostituta Scotta, který rebeluje předurčené sociální hierarchii. První velká role i předčasně zesnulého Rivera Phoenixe.
1991 - Bod zlomu (r. Kathryn Bigelow)
Keanu Reeves
Bod zlomu | 1991 Twentieth Century Fox
O roli Johnnyho Utaha v napínáku ze surfařského prostředí se ucházeli také Johnny Depp, Charlie Sheen nebo Matthew Broderick. Tu nakonec dostal Keanu Reeves a Bod zlomu se v 90. letech stal doslova kultovním filmem. Pro mnohé i nejlepší film Patricka Swayzeho (ale ano, známe Hříšný tanec).
1992 – Dracula (r. Francis Ford Coppola)
Gary Oldman, Keanu Reeves
Drákula
Slibně rozběhnutá Reevesova keriéra neunikla ani klasikovi americké kinematografie Francisu Fordu Coppolovi. Jeho osobitá adaptace slavného Stokerova románu zaujala možná více formou než hereckými výkony, nicméně Jonathan Harker v podání Keanu Reevese byl přesný, románově sugestivní.
1993 – Malý Buddha (r. Bernardo Bertolucci)
Keanu Reeves
Malý Buddha (1993).
Velkolepý epos režiséra Bernarda Bertolucciho o střetu dvou rozdílných světů - tibetského budhismu a moderní americké kultury. Keanu měl nesnadný úkol. Přesvědčit diváka o duchovní proměně prince Siddharthy, obklopeného bohatstvím a hojností, v muže, kterého celý svět zná pod jménem Buddha. Těžko najdeme někoho, kdo nebude souhlasit, že právě tato část filmu je divácky nejpůsobivější.
1994 – Nebezpečná rychlost (r. Jan De Bont)
Sandra Bullock, Keanu Reeves
Nebezpečná rychlost
Skoro klasika akčního žánru. V době, kdy vstoupila do kin, se jako lavina začala šířit dnes zlidovělá věta „to musíš vidět“. Policista Jack v autobuse, který nesmí jet méně než 50 mil/hodinu, jinak s cestujícími vyletí do povětří. Sandra Bullock točí volantem, seč může a padouch Dennis Hopper se nad svými naschvály jen usmívá. Dvojka Speedu originálu nesahá ani po paty.
1997 - Ďáblův advokát (r. Taylor Hackford)
Keanu Reeves, Al Pacino
Ďáblův advokát | 1997 Warner Bros.
Podej prst ďáblu a za chvilku máš po ruce. V Ďáblově advokátovi si Keanu zahrál Kevina Lomaxe, právnického ambiciózu, který to zkrátka s těmi ambicemi trochu přepísk. Velmi zdařilá filmová moralita, že neradno je zahrávat si s tím, co nám nabízí Temná strana. Obzvlášť, když jí šéfuje sám Ďábel (Al Pacino).
1999 – Matrix (r. Andy a Lana Wachowski)
Matrix
Matrix
Naprosto převratný film v hercově kariéře. Klasika sci-fi žánru, kde role Thomase Andersona alias Nea Reevesovi navěky zajistila místo v síni kultovních filmů. Těch několik měsíců, co musel kvůli fyzičce a bojovým uměním cvičit, se vyplatilo. Po všech stránkách. Z celé trilogie je první díl nepochybně nejzdařilejší.
2005 – Constantine (r. Francis Lawrence)
Shia LaBeouf, Keanu Reeves
Constantine | 2004 Warner Bros.
Film natočený podle komiksů Hellblazer vypráví příběh Johna Constantina, muže, který doslova prošel peklem a vrátil se z něj. A tyhle procházky zvládá i nadále, takže pokud je třeba, Constantine řeší problémy s démony a anděly. Muž k pohledání. Snímek s postupujícími léty zraje jako víno a nepochybně na tom má velký podíl i charismatický Keanu.
2008 – Street Kings (r. David Ayer)
Keanu Reeves
Street Kings (2008). | Millennium Films
Street Kings je drsná krimoška, kde si Reeves zahrál zásadového a ostrého detektiva Ludlowa. Film, který připomněl, v čem tkvěla síla tohoto žánru v 70. letech. Scénář napsal v 90. letech James Ellroy a u projektu se střídali zájemci zvučných jmen (David Fincher, Oliver Stone, Spike Lee). Režisér David Ayer si vydobil renomé jako scenárista filmů Rychle a zběsile, Training Day a Drsný časy.
2014 - John Wick (r. Chad Stahelski)
Keanu Reeves
John Wick
A vypadá to, že do desítky Keanu Reevese se zařadí i novinka tohoto měsíce. Recenzenti i diváci jsou nadšení. A Keanu Reeves rozhodně v padesáti nepatří ke generaci, která už na akční žánr nemá. Zkuste to říct a uvidíte, co s vámi John Wick udělá.
Chad Stahelski, Keanu Reeves, Adrianne Palicki, David Leitch