Kinematografie tří zemí pod jednou střechou. Představuje se festival 3Kino.

Kinematografie tří zemí pod jednou střechou. Představuje se festival 3Kino.
Z filmu Papusza.
Filmová přehlídka 3Kino je založena především na současné tvorbě. Velký sál kina Atlas uvede hrané snímky, malý sál dokumentární tvorbu a zvláštní projekce zajímavých filmů zahraničních partnerských festivalů - Solanin Film Festivalu, Cinematiku ve slovenských Piešťanech nebo nejstaršího filmového festivalu v Polsku Lubuskie lato filmowe v Lagowě. Na festivalu 3Kino nebudou chybět ani snímky, které se představily na prestižních zahraničních i domácích festivalech.
Papusza
3Kino zahájí film Papusza (2013) o nejslavnější cikánské básnířce. Její osud je v Polsku obestřen legendou, podle níž jí básnický talent přinesl slávu, ale její vlastní lidé ji prokleli jako zrádkyni tajemství prastaré kultury Romů a jejich zvyků. Festival zakončí strhující nadčasový snímek Bílý Bůh (2014), pojednávající o vztahu lidské a psí rasy. Film získal hlavní cenu sekce Un certain regard na festivalu v Cannes 2014.
Bílý bůh
Bílý Bůh vypráví o vztahu člověka a zvířete. | Artcam Films
„Je fakt, že pro českého diváka třeba polský ani slovenský film není příliš dostupný. A my jsme se to rozhodli alespoň trošku zlepšit,“ uvádí Miloš Máca z tvůrčího týmu 3Kino. „V budoucnu máme ambici rozšířit 3Kino ještě o maďarskou kinematografii. Naší vedlejší snahou je vytvořit jakousi platformu pro setkávání tvůrců, producentů, distributorů a třeba i studentů ze všech těchto zemí,“ dodává za 3Kino Vavřinec Menšl.
V sekci Současný polský hraný film festival mimo jiné představí snímek Krycí jméno Krtek (2011), který uvede osobně režisér Rafael Lewandowski. Vůbec poprvé bude v České republice uveden coenovsky laděný hudební snímek Bobry (2014).
Bohumil Hrabal
Bohumil Hrabal a jeho kočky. | festival 3Kino
Slovenská artová sekce uvede například snímky Ďakujem, dobre (2013) nebo Děti (2014). V zastoupení českých dokumentů uvidíte Sněhová pole Ivana Hartla (2012) režisérky Jany Počtové, dokument 5 pravidel (2013) nebo poctu Bohumilu Hrabalovi „Takže stalo se, že…“ (2014) režiséra Olivera Maliny Morgensterna, kterou autor natočil k příležitosti stého výročí narození jednoho z našich nejosobitějších spisovatelů.
Na filmovém plátně se představí i legendární polská komedie Sexmise (1984). V té se hlavní hrdinové Max a Albert po umělém rozmrazení těla probudí v 21. století, kdy žijí pouze ženy...
Festival 3Kino se koná v pražském kině Atlas od 30. října do 2. listopadu. Více informací a program naleznete na webových stránkách a facebooku.
kinematografie-tri-zemi-pod-jednou-strechou-predstavuje-se-festival-3kino