US tržby: Zmizelá a Annabelle se popraly o diváky, Nicolas Cage se pere sám se sebou

US tržby: Zmizelá a Annabelle se popraly o diváky, Nicolas Cage se pere sám se sebou
Nicolas Cage skutečně nemá v posledních letech štěstí na role.
Rozdílnější soupeře bychom těžko pohledali. Na jedné straně spin-off hororového megahitu, na té druhé adaptace chytrého knižního bestselleru. A zatímco vraždící panenka Annabelle ve známkách od kritiků dostala hodně pohlavků za šablonovité pojetí a laciný přístup, Zmizelá si urvala jedny z nejlepších známek roku s tím, že propracovanější satirický thriller jsme tu neměli léta. Za jiných okolností by z podobného souboje jednoznačně vyšel lépe horor, ale režisér David Fincher má pověst tvůrce, jehož každý film je malou událostí. Zmizelá tak nakonec víkendový souboj vyhrála, i když o prsa - vydělala 38 milionů dolarů, zatímco Annabelle skončila na cifře 37.2.
Klíčový je ale společný tah. 75 milionů z prvních dvou míst, to není na říjen vůbec, ale vůbec špatné číslo. I další místa navíc nejsou z nejchudšího ranku. Equalizer Denzela Washingtona si navzdory razantnímu nástupu novinek udržel propad o pouhých 44% a přidal do kasičky 14 milionů. Po 12 milionech si na čtyřce a pětce přilepšili i Škatuláci a Labyrint: Útěk.
us-trzby-zmizela-a-annabelle-se-popraly-o-divaky-nicolas-cage-se-pere-sam-se-sebou
Nicolas Cage skutečně nemá v posledních letech štěstí na role.
Tím máme winners za sebou a přichází na řadu loosers. Respektive looser a není jím nikdo menší, než Nicolas Cage! Muž s legendární sérií divokých grimas znovu dokázal najít nové dno své filmografie. Mysteriózní thriller Left Behind je suverénně nejhůře hodnoceným dílem hercovy kariéry, přičemž průměrná známka z 50 recenzí je 2.1 (z deseti, samozřejmě). Těžko soudit, co vlastně Cage vede k braní rolí ve stále větších ptákovinách, jedno je ale jisté. Nálepka "Academy Award winner" začíná už působit komicky.
Protože nenastal zázrak (respektive nezavládlo veřejné šílenství), skončilo o premiérovém víkendu Left Behind až na šestém místě s necelými 7 miliony... což je vlastně, vzhledem k otřesným ohlasům, ještě docela dost.
Do omezeného počtu kin dorazily též Bang Bang (12. místo, 271 sálů) a The Good Lie (13. místo, 461 sálů). To druhé je víceméně klasická dramatická festivalovka, jež nemá ambice cílit na pozici hitu. To první je...
Bang Bang
... Bollywood, který z necelé třístovky kin vydoloval 1.25 milionů! Není se čemu divit. Podobný trailer přímo vybízí k tomu, aby si člověk film vychutnal na velkém plátně (i proto, že druhou takovou šanci jen tak mít nebude).
Kinaři tedy konečně zažili lepší víkend. Příště se pokusí stejně zaujmout adaptace populární dětské knížky Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day, nový Drákula a Soudce s Robertem Downeym Jr..
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.