Vzniká špionážní drama Krycí jméno Holec. Do 60. let se vrací Vica Kerekes a Kryštof Hádek.

Vzniká špionážní drama Krycí jméno Holec. Do 60. let se vrací Vica Kerekes a Kryštof Hádek.
Kryštofa Hádka a Vicu Kerekes čeká nebezpečná mise. | © Novotny Film / Petro Domenigg
Napínavý snímek na motivy povídky a zážitků režiséra Jana Němce Italská spojka se odehrává mezi Prahou a Vídní v dramatickém roce 1968. Němec natočil o invazi z 21. srpna reportážní film, který propašoval na území Rakouska. Jednalo se o podobně odvážný a důležitý čin, jenž se povedl fotografovi Josefovi Koudelkovi s jeho legendárními snímky. Ty obletěly svět a podaly tak emotivní zprávu o invazi.
Holka Ferrari Dino
Z filmu Holka Ferrari Dino, který natočil Jan Němec o svých zážitcích ze srpna 1968.
V hlavních rolích filmu Krycí jméno Holec se představí Kryštof Hádek, Vica Kerekes a Johannes Zeiler. Fiktivní příběh se opírá o skutečné situace i reálné osoby. Jedním z hlavních hrdinů je rakouský novinář Helmut Zilk (později, ředitel rakouské televizní stanice a známý starosta Vídně), který počátkem roku 1968 začíná uskutečňovat do té doby nepředstavitelný projekt – živé vysílání rozhovorů z komunistického Československa pro rakouskou televizi. Hovory z Prahy přinášejí Zilkovi respekt a doširoka otevírají dveře k prestižnímu postu ředitele. Vzbuzují však také zájem československé Státní bezpečnosti, pro niž není velkým problémem Zilka díky jeho slabosti pro ženy a alkohol zavázat ke spolupráci.
Vica Kerekes, Kryštof Hádek
Kryštofa Hádka a Vicu Kerekes čeká nebezpečná mise. | © Novotny Film / Petro Domenigg
Při natáčení svého pořadu se Zilk seznámí s rebelujícím českým režisérem Janem Davidem a jeho krásnou přítelkyní, herečkou Evou. Jan, tvrdohlavě oponující komunistickému režimu, věří v příchod změny. Také před ním se otevírá nadějná kariéra, když je jeho - do té doby českými úřady cenzurovaný - film přijat na festival v Cannes. Mezi úspěšným novinářem a vzdorovitým umělcem se rozhoří vášnivý souboj o srdce Evy, které každý nabízí budoucnost po svém.
Do milostného trojúhelníku však zasáhne srpnová okupace Prahy, při níž se Honzovi podaří natočit brutalitu a násilí okupantů. Film je třeba urychleně dostat k mezinárodní veřejnosti. Paradoxně jedinou cestu na Západ představuje právě Zilk. Lze však uvěřit člověku, jehož StB svírá jako v kleštích? Dokáže se Zilk vymknout tajné policii, která jej nutí kompromitující materiály zničit? Nebude mít nakonec dramatický útěk do Rakouska pro Honzu a Evu fatální následky? Bude mít jejich odvážný čin vůbec smysl? Situace se mění každým okamžikem a nikdo neví, komu může věřit!
Monika Kristlová, Karel Janák
Producentka Monika Kristlová a režisér Pavel Janák.
Pod napínavým filmem Krycí jméno Holec jsou producentsky podepsáni Monika Kristlová ze společnosti Dawson Films a Alexander Glehr z rakouské produkce Novotny &Novotny Filmproduk.on GmbH. „S Alexandrem jsme se potkali na festivalu v Cannes, kde jsme oba byli vybráni do projektu Producers on the Move. Vyprávěla jsem mu o filmu, který bych chtěla realizovat, a Alexandra to okamžitě nadchlo. Především proto, že to je příběh, který si svým obsahem a tématem přímo říká o mezinárodní spolupráci,“ vzpomíná Monika Kristlová a dodává.
„Mezinárodní koprodukce mnohdy vzniká jako pouhé sdružení prostředků. U nás je to jinak. Příběh filmu se dotýká skutečných událostí, které propojovaly naše země, na pozadí napínavého dramatu nabízí střet životních postojů Východu a Západu v šedesátých letech. Vypjaté události tu symbolizují období, kdy lidé byli ochotni pro své myšlenky riskovat existenci, možná i život. Proto v našem příběhu stojí na jedné straně Helmut Zilk, skutečná kontroverzní osobnost, obestřená tajemstvím, jež nebylo plně vysvětleno ani po jeho smrti, a na druhé straně umělec, režisér, který obětuje svou budoucnost pro možná zbytečný akt hrdinství,“ dodává Monika Kristlová.
Název filmu Krycí jméno Holec vychází ze skutečnosti – pod tímto jménem vedla StB složku Helmuta Zilka. Skutečný rozsah a forma Zilkovy spolupráce s tajnou policií nebyly nikdy spolehlivě objasněny a řada otázek zůstala nezodpovězena.
Vica Kerekes, Kryštof Hádek, Franz Novotny
Kryštof Hádek, Vica Kerekes a režisér Franz Novotny. | © Novotny Film / Petro Domenigg
Režie filmu se ujal rakouský filmař, producent a režisér Franz Novotny. V hlavních rolích se kromě Kryštofa Hádka, Vicy Kerekes a Johannese Zeilera objeví za českou stranu také David Novotný, Ondřej Brzobohatý, který se postará i o některé hudební motivy, Vilma Cibulková, Jiří Vyorálek a další.
Koproducentem filmu je Česká televize. Natáčení se po úvodních rakouských sekvencích přesouvá do Prahy, kde bude 5.10. natáčena velká akční scéna na Vinohradské třídě, připomínající dramatické události srpna 1968. Film by měl být uveden do kin začátkem roku 2016.
Holka Ferrari Dino
Z filmu Holka Ferrari Dino, který natočil Jan Němec o svých zážitcích ze srpna 1968.