Collateral: Původně se měla točit taškařice s komediální hvězdou v hlavní roli

Collateral: Původně se měla točit taškařice s komediální hvězdou v hlavní roli
Collateral | 2004 DreamWorks Pictures
Než budeme pokračovat, připomeneme si trailerem natočený film:
Podle Manna byl ale původně v plánu úplně jiný film. Scénář Stuarta Beattieho prošel před natáčením řadou změn, než došlo na finální podobu, v níž si hitman Vincent najme taxikáře Maxe, aby ho (ne zrovna dobrovolně) vozil za klienty, kteří se nemají dožít rána. Ze zajímavého námětu Mann dokázal vytěžit maximum a Foxx si rolí Maxe došel pro nominaci na Oscara.
"Film se původně jmenoval The Lost Domino a měli v něm hrát hlavní role Russell Crowe a Adam Sandler. Šlo o jeden z těch legračních scénářů, ale měl potenciál - odehrával se v New Yorku, postava Jamieho Foxxe byla špatně napsaným židovským taxikářem, hodně založeným na stereotypech. Scénář se mi nelíbil, nelíbily se mi dialogy a ani to, jak to bylo napsané. Když jste to ale dali pod rentgen a podívali se pořádně, byly vidět nádherné kosti. Šlo o jednu z nejúžasnějších konstrukcí, co jsem kdy viděl. Natolik se mi struktura příběhu líbila, že jsem se rozhodl scénář přepsat," řekl Mann.
v-collateralu-malem-hrali-hlavni-role-adam-sandler-a-russell-crowe
Russell Crowe a Adam Sandler | Universal Pictures / Columbia TriStar
Jedním z horkých adeptů na roli Maxe byl i Robert De Niro, jehož obsazení bylo míněnou poctou legendárnímu dramatu Martina Scorseseho Taxikář. Tvůrcům nicméně přišel pro part starý a rozhodli se postavu omladit.
Když se Mann projektu ujal, přivedl na palubu Toma Cruise s tím, že si zahraje Maxe a zabijákem bude žena. Nakonec se Tom odhodlal být za záporáka a dobrák připadl na Jamieho Foxxe. Jejich obsazení se Mannovi rozhodně vyplatilo, neboť chemie mezi herci zafungovala přímo magicky.
Tom Cruise, Jamie Foxx, Michael Mann
v-collateralu-malem-hrali-hlavni-role-adam-sandler-a-russell-crowe-1