Německý inženýr Schmitke se vypraví do Jižní Koree. Získá režisér Štěpán Altrichter festivalovou cenu?

Německý inženýr Schmitke se vypraví do Jižní Koree. Získá režisér Štěpán Altrichter festivalovou cenu?
Štěpán Altrichter
Schmitke
Mysteriózní detektivka o pátrání po chuti do života na vrcholcích Krušných hor byla zařazena mezi 35 filmů z 29 zemí v sekci Flash Forward (výběr neasijských snímků režisérů, kteří dosud natočili maximálně dva filmy). Spolu s dalšími dvanácti kandidáty Schmitke aspiruje na distribuční cenu Busan Bank Award, zaručující vítězi, o kterém rozhodnou diváci, distribuci filmu v Koreji.
„Pro náš mladý tým je velkou poctou účastnit se festivalu v Busanu, zejména ve spojení s výběrovou nominací na distribuční cenu. Po 4 letech tvrdé práce náš film konečně naplno ožívá a všichni jsme zvědavi jak bude přijat asijským publikem,“ komentuje účast na festivalu producent Tomáš Vach.

Upoutávka k filmu Schmitke

Schmitke
Příběh neotřele a originálně vyprávěného filmu se odehrává v současném Německu a České republice, jeho hlavní část pak uprostřed lesů na hřebenech Krušných hor. S lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr Julius Schmitke. A také Krušné hory.
Schmitke
Režisér Štěpán Altrichter svůj absolventský film charakterizuje jako podivnou, mystérii, trochu ve stylu Kafkova Zámku, která vychází z povídky spisovatele a scenáristy Tomáše Končinského s názvem Julius Schmitke proklouznul smrti jako neobratný tuleň.
Štěpán Altrichter
Štěpán Altrichter
„Naší vizí bylo natočit film, který bude na jedné straně žánrově tajuplný a napínavý, na druhé straně přináší trochu jiný pohled a silné poselství. Atmosférou má nejblíže například k seriálu Davida Lynche Městečko Twin Peaks nebo filmu Seriózní muž bratří Coenů, což jsou velice svébytně vyprávěná díla, která ale přitahují mnoho diváků a jsou uznávaná jako tzv. alternativní hlavní proud. Julius Schmitke je česká verze této filmové tradice, která se v Evropě vyskytuje v poslední době bohužel jen ojediněle,“ vysvětluje Štěpán Altrichter.
Peter Kurth, Helena Dvořáková
Peter Kurth a Helena Dvořáková.
Mladý český režisér žijící v Berlíně si ke spolupráci přizval mezinárodní tým talentovaných tvůrců, jako je například rumunský kameraman Cristian Pîrjol, který spolupracuje na filmových projektech iránsko-francouzské režisérky Marjane Satrapi. Roli Julia Schmitkeho ztvárnil zkušený německý divadelní a filmový herec Peter Kurth, který čerstvě získal divadelní cenu kritiků za nejlepšího herce v adaptaci Čechova Strýčka Váni. Z českých známých jmen pak ve filmu vystupuje Helena Dvořáková, Jakub Žáček a Petr Vršek.
Podle Štěpána Altrichtera „se do filmu prosadila jako hlavní vedlejší role i zamlžená krušnohorská údolí, mysteriózní atmosféra tohohle zvláštního koutu naší republiky. Jsem mimochodem přesvědčen, že kdyby Peter Jackson točil Hobita v Evropě, točil by ho tu.“
Petr Vršek
Petr Vršek.