38. týden-kinopremiéry: 6 novinek a režisérská verze Nymfomanky

38. týden-kinopremiéry: 6 novinek a režisérská verze Nymfomanky
Nymfomanka, část II.
Již v pondělí 15. září vstoupila do kin necenzurovaná režisérská verze Nymfomanky Larse von Triera. Co můžete očekávat? Pět a půl hodiny sexu, některé prodloužené i vystřižené scény. Avizována byla například ta, během níž Charlotte Gainsbourg prodělá potrat. Jen pro silné povahy. Zde najdete recenze prvního a druhého dílu Nymfomanky.
Místa
Režisér Radim Špaček se vrací po 4 letech do našich kin. Po úspěšných Poutech (2010) natočil Místa (2014), snímek zaměřený na život mladých lidí v 90. letech. Očekávání byla veliká. Kameraman, scenárista, režisér a producent je stejný jako v případě 4 roky starého dramatu do duše jednoho estébáka. Ceněni jsou mladí herci, důkladná filmařina. Horší už je to s dramaturgií a některými historizujícími scénami.
Místa
Z recenze Františka Fuky: "Především mi k oné době vůbec neseděla ona atmosféra totálního zmaru. Na počátku 90. let byli všichni kolem mě nadšení z toho, že mohou navštěvovat kapitalistickou cizinu, soukromě podnikat a nosit trička "The Exploited". Kdežto hrdinové tohoto filmu posedávají po střechách vybydlených domů, perou se s kamarády ze sousední party, chlastají, tancují, ale hlavně pořád mluví o tom, jak je všechno na hovno a chtějí "pryč", což někdy myslí ve smyslu "odjet někam hodně daleko" a jindy "zabít se".
Všechny recenze filmu najdete zde. Průměrné hodnocení 53 procent.
Dřív než půjdu spát
Nicole Kidman si nemůže vzpomenout. Na co? Na nic. Měla nehodu, utrpěla poškození mozku a její manžel (Colin Firth) jí každodenně pomáhá uvědomit si nedávnou historii a skutečnost. Ale vážně se to zrovna takhle stalo? Snímek Dřív než půjdu spát, který je adaptací známého knižního bestselleru, překvapí šokujícím rozuzlením a Firthem v roli poměrně nepříjemného chlápka. To byste do anglického gentlemana neřekli. Recenze filmu si přečtěte zde. Průměrné hodnocení 59 procent.
Dylan O'Brien
Labyrint: Útěk
A ještě jedna adaptace se hlásí o váš zájem. Na teenagery cílí Labyrint: Útěk (2014), který stejně jako předchozí snímek počítá s hrdinou, který ztratil paměť. Mladí lidé se ocitají na pláni, v jejímž středu je za vysokými zdmi schován labyrint. A mechaničtí pavouci obřích rozměrů. Mladíci se vrhají do labyrintu, aby jím proklouzli na druhou stranu. Věří totiž v místo, které by jim přineslo lepší budoucnost.
Snímek spíš než příběhem a propracovanými charaktery zaujme atmosférou a simulací dyspotické "budoucnosti". A protože je kniha trilogií, chystají se i další filmy. Chytnou tvůrci do svých sítí fanoušky knih? To se teprve uvidí. Recenze filmu najdete zde. Průměrné hodnocení 63 procent.
Dále do kin míří srdcebolné drama Zůstaň se mnou (2014), v němž se hvězda Chloë Grace Moretz, která se ocitá na nemocničním lůžku. Její nejbližší zemřeli, zůstává však milenec, mezi nímž a hudební kariérou se musí dívka rozhodnout. Vzpomínky na ztracenou rodinu jsou tak čerstvé... Recenze snímku najdete zde. Průměrné hodnocení 38 procent.
Fízlové, hajzlové
Distributor tentokrát nezapomněl ani na cyniky a milovníky černého humoru. Do kin můžete vyrazit na film Fízlové, hajzlové (2013), na který prostě musíte mít náturu. Jinak dílo Quentina Dupieuxe (režisér, scenárista, kameraman, střihač i hudebník!!!) jednoduše zavrhnete. Recenze si přečtěte zde. Prozatím 60 procent.
Slovensko 2.0
Na závěr si představíme dokumentární film Slovensko 2.0 (2014), který tvoří 10 desetiminutových snímků od deseti režisérů. Ti se vracejí k nedávné historii mladého státu. Recenze najdete zde.
Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.