Herní adaptace: Divoké karty (II.)

Herní adaptace: Divoké karty (II.)
Na papíru zní totiž stejně jako ta řada neúspěšných, které nás dokázaly zklamat v posledních letech. Stejně si je ale představíme. Stále je možnost, že k nim přistoupí zodpovědní lidé a stvoří něco, s čím by souhlasila i věčně nespokojená herní komunita. No a vlastně všichni diváci.
Michael Fassbender

Assassin’s Creed

Populární série o nekonečném boji Assassínů a Templářů, v níž hlavní hrdina pomocí přístroje Animu prožívá vzpomínky svých předků (samozřejmě Assassínů), si získala svou pověst díky chytlavé hratelnosti, historickým kulisám a zajímavému tématu. Problém ovšem je ve značně kolísavé kvalitě série. Což ovšem nahrazuje právě i střídání atraktivních historických epoch. Skáče se v historii dle libosti a tak i když se díl nepovede, mnoho to neznamená. Dočkali jsme se tak už křižáckých výprav, renesanční Itálie, Americké války za nezávislost i pirátského Karibiku.
ec1a15d4
Michael Fassbender.
Filmová adaptace, jíž se ujal režisér Justin Kurzel a v níž má hrát Michael Fassbender, se naštěstí vydá trochu vlastní cestou. Základní premisa bude stejná jako u her, ovšem jako prostředí tentokrát poslouží Španělsko 15. století, kdy byla na vzestupu Inkvizice a především její Grand Inkvizitor Tomás de Torquemada. Právě po jeho krku půjde hlavní hrdina. Stále je to ale neznámý režisér u kormidla adaptace populární akční řežby s příběhem mimo vydané hry. Aspoň, že hlavního protagonistu si zahraje persóna jakou Fassbender jistě je. A nakonec i téma zní zajímavě. Mezi divoké karty však tahle adaptace nepochybně patří.
herni-adaptace-divoke-karty-ii

Uncharted

Vynikající akčně dobrodružná hra, která momentálně vládne nad klasickým Tomb Raiderem a na peněženky hráčů útočí už čtvrtým dílem s podtitulem "A Thief’s End". To je Uncharted. S adaptací to ale zatím tak slavné není. Na režisérské židli už se pár jmen vystřídalo (David O. Russel, Neil Burger), stejně jako se i přeobsazoval hlavní hrdina Nathan Drake. Toho měl původně hrát Mark Wahlberg.
herni-adaptace-divoke-karty-ii-1
Režisér Seth Gordon se odváží na Uncharted.
S nástupem nového režiséra Setha Gordona se ale Wahlberg od projektu odpoutal. Scénář píší Cormac a Marianne Wibberley, kteří stojí za Lovci pokladů nebo Charlieho Andílky: Na plný pecky. Takže co vlastně máme? Režiséra, doposud točícího výhradně komedie, scenáristy se zkušenostmi s tématem, ovšem stojící za průměrnými snímky, a žádné velké jméno u hrdiny. Přitom námět je vynikající a dobrodružných podívaných není nikdy dost, natož pokud se jedná o hledání El Dorada. Bohužel u tohoto projektu máme přirozené obavy.
Rupert Friend

Hitman: Agent 47

První adaptace vyloženě zklamala hráče i diváky. I přesto ale snímek vydělal dost. Naštěstí tvůrci mají alespoň nějakou soudnost a tak nepokračují druhým dílem, ale restartují. Místo původního Timothy Olyphanta (do role naprosto nevhodného), měl agenta 47 hrát Paul Walker. Bohužel tragicky zemřel a tak na jeho místo nastoupil Rupert Friend.
Rupert Friend
Rupert Friend jako Agent 47.
Režisérem je debutující Aleksander Bach. Scénář napsal Skip Woods stojící například za Pátou Smrtonosnou zbraní nebo A-Teamem. A tak tu znovu máme recept na průměrný snímek. Již jednou špatná adaptace, neznámý režisér, nevýznamný hlavní herec, scenárista průměru. Ale záporáka si zahraje Zachary Quinto ze Star Treku, takže aspoň něco.
herni-adaptace-divoke-karty-ii


Angry Birds

Neuvěřitelně výdělečná mobilní aplikace Angry Birds je prostě mašinou na peníze. A jejím dalším samozřejmým krokem je natočit film. Animovaný a 3D. Scénář sepisuje Jon Vitti stojící za celovečerákem Simpsonovi ve filmu, ale také za snímkem Alvin a Chipmunkové. Problém s tímto filmem je jednoduchý, jeho cílem je vydělat na značce, která doslova nemá žádný příběh. Ale výdělek je jistý, takže se těšte na pokračující nekonečnou sérii naštvaných ptáků.
herni-adaptace-divoke-karty-ii-2
A tím náš výčet končí. Herních adaptací se plánovalo mnohem, mnohem více. Například God of War, Deus Ex, Bioshock, Far cry (tentokrát bez Uwe Bolla), Splinter Cell nebo třeba Metal Gear Solid. Většina z nich se ovšem zastavila už v přípravách. Zajímavé je, že rozpočty pohybující se kolem 100 milionů dolarů už byly v mnoha těchto případech odsouhlaseny, ale nenašel se režisér nebo scénárista, který by se projektů ujal.
Radha Mitchell
| Sony
Ne každý si totiž chce zničit kariéru na další nepovedené herní adaptaci. Přesto zde máme aspoň těchto pár pokusů, kterým se snad jejich tah na branku povede, a my se dočkáme hodnotné reprezentace. Přeci jenom, už je to docela dlouho, co vyšel Silent Hill. S trochou štěstí bude možná jednou fenomén herních adaptací stejně populární a často točený jako jsou momentálně komiksy.

Trailer k chystanému Silent Hills: