Podzim v duhových barvách aneb Minority mohou být na co pyšné

Podzim v duhových barvách aneb Minority mohou být na co pyšné
Benedict Cumberbatch - Kód Enigmy (2014)
Nemusíte se hlásit k LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual, Queer) komunitě, aby vás zajímaly filmy s queer tematikou. A letos vzniklo mnoho zajímavých snímků tohoto „žánru“. Za připomenutí stojí například oscarový Klub poslední naděje (2013), inspirovaný skutečnými událostmi, zabývající se poněkud tabuizovanou tematikou AIDS.
Tomu se věnuje i televizní film Ryana Murphyho Stejná srdce (2014). Dále šel na jaře do kin životopisný film o slavném módním návrháři Yves Saint Laurentovi, nesoucí stejný titul. Z těch nejžhavějších novinek stojí za to zmínit Tu zvláštní lásku a Chvění, obojí uvedené na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.
Ta zvláštní láska
Ta zvláštní láska. | KVIFF.TV
V Té zvláštní lásce excelují John Lithgow a Alfred Molina coby postarší novomanželský pár, který je okolnostmi donucen odstěhovat se od sebe a na čas vzít zavděk azylem u svých přátel. Přestože ho mnoho kritiků označilo za krásný a dojemný, neslavná MPAA udělila snímku rating R navzdory tomu, že se ve filmu neobjevuje nahota, násilí, ani sex. Pro porovnání: Sin City: Ženská, pro kterou bych (2014) vraždil získalo stejný rating. Není to absurdní, je to diskriminační.
Chvění
Lyrické Chvění také zobrazuje odloučení, nicméně tragičtějšího rázu. Ben Whishaw se po smrti svého milence snaží navázat kontakt s jeho matkou, navzdory jazykové bariéře. Snímek na festivalu v Sundance získal cenu za Nejlepší kameru.
Queer filmů, jež letos vyšly, je samozřejmě mnohem víc. Podívejme se ale na novinky, které mají teprve přijít.
Moje ségra má prima bráchu
The Skeleton Twins (2013) měl sice premiéru na Sundance, do amerických kin ale přišel teprve nedávno, 12. září. Jedná se o příběh sourozenců (Kristen Wiig, Bill Hader), kteří se po letech znovu sejdou, aby přehodnotili své dosavadní životy. Kritici film uvítali příznivě a podle traileru to vypadá na citlivé a ne tak úplně vážné rodinné drama.
Pride
Ve stejné datum přišla do britských kin komedie Pride. Podobně jako Klub poslední naděje se odehrává v polovině osmdesátých let a zakládá se na skutečné události, nicméně je optimističtější. Popisuje vznik zvláštní unie dvou nesourodých skupin – horníků a LGBTQ aktivistů, kteří se rozhodli je podpořit během stávky a vydávají se za nimi do vesničky ve Walesu, kde nejsou zprvu přijati nejlépe. Fanoušci britských komedií se můžou těšit na netradiční zápletku a herecké výkony hvězd jako jsou Bill Nighy, Andrew Scott nebo Imelda Staunton.
Benedict Cumberbatch
Osminásobný oscarový kandidát Kód Enigmy obsadil páté místo žebříčku.
Dlouho očekávaný film The Imitation Game se objeví v britských kinech 14. listopadu, v těch našich 4. prosince. Protagonistou je historická postava Alana Turinga, geniálního matematika a nedoceněného hrdiny Druhé světové války, který pomohl rozluštit kód Enigma a přispět tak k ukrácení války. Turing nebyl jen génius, ale i homosexuál, což se mu stalo osudným. Po usvědčení z „hrubé nemravnosti“ byl nucen podstoupit chemickou kastraci. Jeho smrt je dodnes záhadou, neví se, zda šlo o sebevraždu, nebo vraždu, což patří spíš ke konspiračním teoriím.
Kód Enigmy
Film popisuje Turingovu kariéru, především jeho práci během války v Bletchley Parku, a osobní život. Objevily se ovšem zprávy, že příběh značně opomíjí Turingovu sexualitu, za to rozvádí jeho vztah ke snoubence do hloubky, kterou nikdy neměl. Kolik je na tom pravdy ale čeští diváci do začátku prosince nezjistí. Bezpochyby je ale může nalákat herecké obsazení. Turinga hraje Benedict Cumberbatch, který se už v rolích několika géniů, ať už skutečných, nebo fiktivních, objevil. Jeho snoubenku Joan ztvárnila Keira Knightley.
Allen Leech, Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Matthew Beard
Benedict Cumberbatch - Kód Enigmy (2014)
Mimochodem, fanoušci queer filmů se jako každoročně na podzim můžou těšit na filmový festival Mezipatra, který proběhne od 6. do 11. listopadu v Praze a od 15. do 22. listopadu v Brně. Následně se objeví ve formě Ozvěn i v dalších městech jako jsou Olomouc, Ostrava, Plzeň, Pardubice a České Budějovice. Takže do letošního podzimu s nadšením a tolerancí!