37. týden-kinopremiéry: Nerudný Michael Douglas a Saša Rašilov jako Čapek

37. týden-kinopremiéry: Nerudný Michael Douglas a Saša Rašilov jako Čapek
Začneme komedií, která nese prvky dramatu. Ve filmu Lepší teď než nikdy se střetávají velcí herci Michael Douglas a Diane Keaton. A mezi nimi Douglasova devítiletá filmová vnučka Sarah, která ty dva poněkud nevrlé a přetvařující se egoisty sblíží.
Z recenze Františka Fuky: "Ačkoliv je tento film propagován jako komedie, většina je ho dost smutná. Hlavní hrdina je opravdu zlý a zákeřný člověk a zneužívá ostatní, většinou bezbranné lidi, tím nejhorším způsobem. Jeho proměna v trochu lepší lidskou bytost pak vypadá velmi neuvěřitelně - především chybí nějaký dějový impuls, který by ho dostatečně silně popostrčil k tak zásadní změně."
Všechny recenze filmu Lepší teď než nikdy si přečtěte zde.Prozatímní průměrné hodnocení 55%.
Brenton Thwaites, Jeff Bridges
Dárce
A teď něco pro fanoušky sci-fi snímků z alternativní a ne zrovna příznivé budoucnosti. Přichází Dárce s tváří Jeffa Bridgese. Ten si ve filmu Phillipa Noyce zahrál ztrážce vzpomínek, které předává mladému Jonasovi (Brentonu Thwaitesovi). "Jonas se má stát „příjemcem paměti“, strážcem vzpomínek. Tím získává to, co nikdo jiný nesmí vědět ani cítit – vzpomínky a zkušenosti předchozích generací, dozvídá se o bolesti a utrpení, ale i o kráse, lásce a přátelství..." Film je důmyslně natočen v černobílo barevných pasážích. Umělým bezčasím probleskují flashbacky na minulost, vzpomínky a lidskost.
Dárce
Citujme z recenze Františka Fuky: "Úvodní část filmu je černobílá a když se už už začnete divit, jestli není nějaký problém s promítačkou, je konečně vysvětleno, že všichni obyvatelé tohoto "dokonalého světa" jsou každý den drogováni mimo jiné proto, aby neviděli barvy. Tudíž si filmaři mohou hezky vizuálně hrát s tím, jak Jonas postupně barvy objevuje."
Všechny recenze Dárce najdete zde. Průměrná známka: 71%.
Na celovečerák si troufá animovaný Pošťák Pat a jeho kocour. Britský sympaťák se představuje ve filmu pro nejmenší, kde se z doručovatele dopisů stává pěvecká hvězda. Aby byl nenápadný a zvládal svou původní profesi, najme si robota-dvojníka. Plechové podoby se dočká i oblíbený kocour. Nemůže chybět lotr, který usiluje o zničení světa... Vizuálně nepříliš nápaditá podívaná láká nejmenší diváky na milého hrdinu a několik pěveckých čísel.
Recenze filmu si přečtěte zde. Zatím lehký nadprůměr, 56%.
Ztracen 45
Saša Rašilov (si) hraje (na) Josefa Čapka. | CinemArt
Nakonec se představuje tuzemské hrané dokudrama Ztracen 45, které se zaměřilo na poměrně lákavé téma zavánějící konspiračními teoriemi. Zemřel Josef Čapek na sklonku Druhé světové války v koncentračním táboru Bergen-Belsen na epidemii tyfu? Oficiální verze pokulhává, zapsala si vdova po slavném autorovi do svého deníku. Čapka prý viděl voják z osvobozovací armády tři dny po jeho údajné smrti.
Ztracen 45
Jaký byl vlastně vztah mezi Čapkem a jeho ženou? Dozvíte se v dokumentu, který ze své podstaty nemůže být strhující. Z recenze Františka Fuky: "99 procent filmu tedy pozůstává z předčítání zápisků a dopisů. A protože jde o film a nikoliv o rozhlasovou hru, je to doprovázeno scénami, ve kterých současní herci hrají hledající Čapkovou a koncentrovaného Čapka."
Všechny recenze snímku Ztracen 45 najdete zde. Prozatím 45%.
Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.